Lørdag ettermiddag kjørte en 12 års gammel gutt i stor fart inn i et tre i off-piste løypa, altså en upreparert skogsløype, ved Sarves alpinanlegg i Alta.

Gutten ble stabilisert av anleggets eget hjelpekorps, samt fikk bistand av to utenlandske leger som tilfeldigvis var turister i bakken på samme tid. 12-åringen ble fløyet til Hammerfest med Sea-king redningshelikopter, hvor han ble lagt inn på intensiven natten over. Her ble det ifølge guttens mor konstatert en punktert lunge, litt skade på leveren, samt ribbeinsbrudd. Ifølge sykehusets presseansvarlige er gutten lettere skader.

Farlig trend

Det som skal ha vært avgjørende for at utfallet av ulykken ikke ble verre, var sikkerhetsutstyret. Hjelm og ryggskinner. I dag bekrefter leder ved Sarves alpinsenter, Synnøve Opgård, at det fortsatt kommer ungdommer uten hjelm i bakken.

– Ja, dessverre er det blitt trendy blant noen unge å kjøre uten hjelm, men hos oss får de ikke bruke parkelementer (bokser som står i løypa og gir økte utfordringer) uten at de har hjelm, og alle under 12 år skal uansett ha hjelm sier Opgård, som likevel medgir at de ikke har kontroll på hva som foregår i off-piste løypa.

Opgård sier at det er lite snø i off-piste løypa, men hun sier at alpinsenteret likevel ikke har anledning til å stenge denne løypa.

– Dette er en løype man oppsøker på eget ansvar. Det er veldig mange som er interessert i å kjøre off-piste, særlig blant de som liker utfordringer. Det er pudder og løssnø som gjelder. Stenger vi denne bakken, noe vi uansett ikke kan gjøre, for da må vi stenge hele skogen, så vil ikke folk komme hit. Vi må ha tilbud for alle. Men ennå er det lite snø i skogen, og jeg kan bare oppfordre foreldre om å sørge for at ungene har på seg sikkerhetsutstyr, som hjelm og ryggskinner, sier Opgård.

Fantastiske forhold

Hun kan fortelle at bakken har fem preparerte løyper, hvorav to er åpnet for sesongen.

– Her er forholdene fantastiske. Det var en mann her i går og sa han aldri hadde kjørt under så gode forhold.

– Har dere hatt mange ulykker i bakken siden dere overtok anlegget?

– Vi har jevnlige beinbrudd, men det er noe som følger naturlig med denne aktiviteten. Det er en risiko forbundet med å stå fort på ski, men samtidig er det så mange positive sider ved dette, at man får vært i aktivitet, det er artig og man får frisk luft. Så man må samtidig ikke være redd for å være aktiv, mener alpinlederen.

Madrasser rundt stolper

Hun forsikrer at fra bedriftens side har de gjort det de kan for å trygge anlegget.

– Vi har madrasser rundt alle stolper og harde elementer i de preparerte løypene og jeg har senest i oktober vært på et krisehåndteringsseminar på Geilo for å oppdatere meg om sikkerheten. Vi har et meget dyktig redningskoprs, som i år er styrket med en franskmann som har jobet i alpene, og vi får mye skryt av ambulansepersonell, om at vi gjør ting rett før de ankommer.