Målet med samhandlingsreformen som den daværende Ap-regjeringen innførte i 2008/2009 var å gi folk "bedre folkehelse og bedre helse- og omsorgstjenester på en bærekraftig måte".

Strategiene var å forebygge mer, behandle tidligere og samhandle bedre. Pasienter og brukere skulle få tidlig og god hjelp nærmest mulig der de bor.

Riksrevisjonens evaluering av reformen gjort i 2015/2016 viser at mye ikke har gått som planlagt. Tvert imot.

Lite kunnskap

Riksrevisjonens hovedfunn når det gjelder ressursutnyttelse og kvalitet i helsetjenesten etter innføringen av samhandlingsreformen er som følger:

· Kommunene har tatt over pasienter som tidligere lå ferdigbehandlet på sykehus.

· Det finnes lite kunnskap om kvaliteten på tjenestene til pasienter som skrives ut til kommunene.

· Kommunal øyeblikkelig hjelp døgntilbud (ØDH) benyttes ikke på en måte og i et omfang som er i tråd med intensjonen.

· Samarbeidet om pasienter med behov for tjenester fra både primær- og spesialisthelse-tjenesten er ikke godt nok.

· Innenfor rus- og psykiatriområdet er ikke tilbudet i kommunene styrket i takt med nedbyggingen av døgnplasser i spesialisthelsetjenesten.

· Kommunene har i liten grad økt kapasiteten og styrket kompetansen etter innføringen av samhandlingsreformen.

– Mindre pasientvelferd

I Alta kommunes Kompetanseplan for 2017-2021 fremkommer det at Alta har gjort mye av de samme erfaringene som riksrevisjonens funn viser.

– Alta kommune har i stor grad gjort de samme erfaringene som Riksrevisjonens rapport beskriver. Samarbeidet med helseforetaket er ikke blitt bedre til tross for skriftlige samarbeidsavtaler. Avtalene har snarere ført til mer fokus på juridiske fortolkninger enn på pasientvelferden. Vårt inntrykk er at helseforetaket ikke ser på oss som likeverdige parter. Sykestuas plass i grenselandet mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten har vært en utfordring. Positivt kan sies at det fra tjenestenivå meldes om en bedring i samarbeidet om enkeltpasienter, skriver Alta kommune i rapporten.

Nestleder i helse- og sosialadministrasjonen, Ingunn Torbergsen, påpekte overfor Altaposten i forrige uke at en av effektene med reformen er at det er blitt langt flere alvorlig syke pasienter ute i kommunene, ettersom kommunene skulle overta flere av pasientene som tidligere lå lengre på sykehus. Noe som har ført til større press og ansvar på kommunehelsetjenesten, uten at denne er blitt styrket.

– Mange sykepleiere synes det er skummelt å gå alene nattevakt som sykepleier, sa Torbergsen.