Jubileet feires i disse dager, men det er først og fremst hardt arbeid som må til for å sikre hoteller, restauranter og storkjøkken velutdannede kokker, servitører og andre viktige brikker for at maskineriet skal fungere.

Stort behov

Veteran Torstein Johansen har overlatt oppskriften til yngre krefter etter sin formidable jobb siden 1987, vel vitende om at rekrutteringsarbeidet er i trygge hender. Behovet for Opplæringskontoret for hotell- og næringsmiddelfaget hersker det ingen tvil om, blant annet på grunn av gjennombrudd for reiselivssatsing og mangel på fagfolk. Bedriftene har fått mye igjen for sammenslutningen.

– Torstein har gjort en fantastisk jobb, som vi skal videreføre i samme ånd, fastslår daglig leder Terje Larsen, som sammen med opplæringskonsulentene Jorun Sandberg og Kåre Swan Løvlund. Sistnevnte med erfaring som baker, et viktig fokus i matopplæring.

Ekstrem mangel

Torstein Johansen forteller at det nettopp var den ekstreme mangelen på fagfolk som fikk igang opplæringskontoret. Det er en kontinuerlig kamp.

– Vi manglet rekruttering og få hadde fagbrev. Det var nødvendig å gjøre noe, sier Torstein, som da ble hentet fra SAS-hotellet.

Jorun Sandberg valgte i sin tid å gå den veien og angrer ikke et sekund.

– Fantastisk spennende, sier Jorun, som blant annet jobbet sammen med kokken Terje Larsen om eventyret Altastua, en bedrift som tok Alta inn i gourmetland. Nå jobber de sammen for rekruttering og oppfølging av elevene som skal dyktiggjøres på området og guides gjennom læreplanen. I dag er det 54 lærlinger som behøver oppfølging i Finnmark, og opplæringskontoret fungerer som et bindeledd mellom bedriftene og fylkeskommunen.

UT PÅ TUR: Læringene trenger å komme seg ut i verden, blant annet til Frankrike. Foto: Privat

Skaper interesse

Altaposten hadde nylig en sak om at rekrutteringsarbeidet starter tidligere enn før, helt nede i 9. trinn. Målsettingen er naturligvis å skape interesse for fagfeltet på et tidlig tidspunkt.

– Spørreundersøkelsen i etterkant viste at 81 prosent har økt interesse for feltet restaurant- og matfag, sier Terje Larsen.

De mener alle det er viktig å øke statusen på fagene og ha gode og konkurransedyktige betingelser for de ansatte i bransjen.

– Det er mange som tjener gode penger i yrket. Det er etterspørsel etter «norske» kokker, det vil si de som har kunnskap om lokale råvarer og kultur. Det handler om at mat også er opplevelser for kundene, i større grad enn tidligere. Turistene vil ha lokal og tradisjonell mat og drikke, forklarer Larsen.

Fantastiske råvarer

Torstein Johansen mener vi har fantastiske råvarer i Finnmark.

– Mange ganger blir jeg kjempestolt av kvaliteten og fagligheten, sier Torstein og introduserer en skryteserie om eksempelvis sjømaten som serveres på hotellet i Vardø.

– Det kommer ikke av seg selv, men sjømatlinja, som forhåpentligvis blir en landslinje, sier Johansen.

– Det er sjømat som skal overta etter oljen. Utdanning betyr svært mye, fastslår kvartetten.

Ut i verden

I den forbindelse er det også viktig å skape et spennende videregående tilbud, der de unge fagarbeiderne får erfaring og «luft under vingene». Blant annet oppleve andre smaker og utvide horisonten. Nylig hadde Jorun med seg seks lærlinger til Champagne og Chablis.

– Det skaper kunnskap om mat og språk –  og sørger for engasjement, fastslår Jorun.

– Det har vært viktig å lage en spennende arena, slik vi gjorde under OL på Lillehammer i 1994, sier Torstein, som tror mange tar med seg slike opplevelser for livet. Ikke minst de som allerede hadde fått muligheten i det nye resepsjonsfaget. De tok like godt over Hafjell...

Nytt kjøkken?

En av målsettingene er å skape grunnlag for et moderne utdanningskjøkken på Alta videregående skole.

– Det hadde vært viktig. Det jobbes med å skaffe et slikt kjøkken, et areal på 60 kvadrat med moderne utstyr, som vil gjøre alt enklere, sier Terje Larsen. Et slikt kjøkken har de på Skarven i Tromsø, noe som betyr mye for kurs og undervisning.