– Før dere fatter en beslutning må dere være 100 prosent sikre, innledet Rydberg Greaker med under den avsluttende runden i Alta tingrett onsdag ettermiddag. Advokaten ønsker frifinnelse for sin klient - mannen som er tiltalt i «Skajaluft-saken».

Det sentrale spørsmålet forsvareren tok for seg, var hvorvidt tiltalte handlet i nødverge og hvor mye sannhet det er i fornærmedes forklaring.

– Fornærmede forklarte at han var inne i en dårlig periode på jobb. Videre har et av vitnene sagt at fornærmede gitt utrykk for at han ikke husker ting som har skjedd.

– Jeg mener det danner et fundament for at fornærmedes forklaringer er oppkonstruerte. Hans forklaring spriker på flere punkter, blant annet at han ble overfalt med en hammer og ved inngangspartiet. Dette sier han til tross for at tiltalte har sagt at han har brukt et hjulkryss.

At tiltalte aldri trakk kniv, mener Rydberg Greaker heller ikke stemmer.

– DNA fra fornærmede ble funnet på skaftet til kniven. Det ble spekulert i om kniven ble plantet. Er det ikke da rart at tiltaltes DNA ikke ble funnet, spurte han.

Videre mener forsvareren at pengene fornærmede skal ha skyldt er et sentralt moment.

– Det spriker mellom 4.000 og 6.000 tusen. Forklaringen til fornærmede er lite troverdig.

– Hvis besøket var for å kreve inn penger, hadde ikke han da tatt med seg et våpen og da ville sjåføren sett et våpen, spurte forsvareren.

– Han har videre forklart seg detaljert og innrømmer at han har påført skader. Tiltaltes forklaring er den som er sann. Det viser også bevisene, fra blant andre Kripos, sa Rydberg Greaker.

Skal ha handlet i nødverge

Som omtalt tidligere har den tiltalte mannen i 20-årene hevdet at han handlet i nødverge.

– Hvem har kniven? Fornærmede. Ikke tiltalte. Han bruker da det eneste tilgjengelige midlet han finner, og det er tilfeldig at han plukker opp hjulkrysset. Hadde han ikke klart å parere kniven, hadde det fått fatale konsekvenser for han, sa forsvareren.

Og videre:

– Tiltalte har forklart at hensikten var å avverge situasjonen. Det hadde blitt enten han eller fornærmede som hadde blitt liggende. Jeg ser det ikke som noen form for overskridelse. Han har også tatt kontakt med ambulansen, konkluderte Rydberg Greaker

Mannens forsvarer mener at tiltalte frifinnelse eller at tiltalte behandles på mildeste måte.

Når det gjelder det sivile rettskravet mener forsvaret at det skal forkastes, da fornærmede skal ha vært en medvirkende faktor.