Aktor i den såkalte Skajaluft-saken, førstestatsadvokat Lars Fause, mener den tiltalte mannen i bør dømmes til fire år.

Fause bemerket at tiltale har en nylig avsagt dom fra Alta tingrett, slik at det foreslås en fellesdom.

I formildende retning ble det lagt frem nødverge, men at nødvergen er beskjeden da den ble overskredet, mener Fause. I tillegg er det formildende at det har vært en lang liggetid før saken kom opp for retten.

Spørsmålet retten nå må ta stilling til, er hvor vidt mannen har handlet i nødverge. Fause viser til at det er snakk om totalt syv slag, og mener at det kun er ett av disse som kan regnes som nødverge.

- Lite troverdig

Videre mener Fause at tiltaltes forklaring er lite troverdig og viste til at blant annet tidspunktet tiltalte oppsøkte den fornærmede var noe spesielt.

– Tiltalte har heller ikke oppgitt noen rimelig årsak til at fornærmede trakk kniv. Foranledningen er særdeles uklar. Den er ikke opplyst og dermed usannsynlig.

MANGE ALVORLIGE SKADER I HODET: Til sammen syv store kutt og skader ble funnet i hoderegionen på den voldsutsatte mannen. Bildet gjengis i forståelse med fornærmede og med advokatene. Foto: Fra rettspapirene

Videre mener Fause at det er stor tvil om fornærmede var i stand til å fortsette å stikke tiltalte med kniv, etter et slag i hodet.

Tiltalte i saken har hele tiden hevdet sin uskyld og at han handlet i nødverge.

Den fornærmede har også reist et sivilt rettskrav.

Sivilt rettskrav

Mannens bistandsadvokat, Bjørn André Gulstad, krevde i retten også cirka 1,9 millioner kroner i oppreisning og menerstatning som følge av skadene. I retten ble det trukket frem hvordan skadene har og vil påvirke mannen, trolig resten av hans liv.

– Min klient har blitt utsatt for en svært grov krenkelse, som grenser til drap. Kun tilfeldigheter gjorde at han overlevde. Redskapet [som ble brukt] hadde stort skadepotensial, sa Gulstad.

Og videre:

– Vi har med å gjøre en skadevolder som har en historikk. Tiltalte har avgitt en forklaring. Her blir historien hans langt mindre troverdig. Det interessante er at fornærmede skal ha angrepet uten forvarsel. Hele fire ganger. Er det ikke merkelig at man i en kampsituasjon ikke legger igjen et eneste fingeravtrykk eller DNA, spurte han og konkluderte med at knivhistorien er konstruert for å påberope seg nødverge.

– En ytterligere krenkelse av min klient, sa Gulstad.

70 prosent invalid

Fornærmede har gjennom sin bistandsadvokat sagt at hendelsen har påført ekstreme smerter og livsvarige traumer.

– Han er erklært totalt 70 prosent invalid. Skadene er sammensatte og kompliserte. Oppsummert er livet forringet og familien har lidd. Han må leve med smertene og skadene resten av livet.

Bistandsadvokaten ba også om forbehold om i fremtiden fremme et ytterligere krav for økonomisk tap, samt erstatning for fremtidig tap i inntekt.