Sakkyndig Torbjørn Halvorsen, overlege ved UNN med særlig kompetanse innen nevrologi, vitnet under den siste dagen i Skajaluft-saken.

Her ble det slått fast, fra ekspertens side, at rask behandlig etter skadene den fornærmede fikk 28. juni i fjor reddet mannens liv.

Slik Altaposten tolker det, så har Halvorsen blitt tilkalt inn til vitne for å underbygge påstanden om at fornærmede har fått sterkt nedsatt kognitiv funksjon etter hendelsen. Fornærmede bruker blant annet stokk i dag.

– Synssentret i bakhodelappen er så skadet at han ikke ser på det ene øyet og hukommelsen er også hardt skadet, ble det sagt.

Fornærmedes barndom og hvordan dette har påvirket ham i det senere liv ble et tema. Det ble bedt om lukkede dører, men etter innspill fra sorenskriver Bjørnar K. Leistad ble enkelte av detaljene heller tonet ned.

Sakkyndig Torbjørn Halvorsen, overlege ved UNN. Foto: Bjarne Krogstad

Det ble slått fast at de alvorlige hodeskadene fornærmede fikk, blant annet ved at kraniet ble knust og hjernemassen skadet, var livstruende.

– Han rakk å få livreddende hjelp. Et effektivt helsevesen gjør at han kan sitte her i dag, sa Halvorsen.

– Rask handling avverget den store katastrofen, la han til.

At fornærmede senere fikk komplikasjoner og måtte tilbake på sykehus for behandling bidro til at også andre deler av hjernen har blitt påvirket, mener eksperten.

Forverret situasjon

Som nevnt tidligere, har fornærmede vært preget av barndommen. Ulykken, mener Halvorsen, har bidratt til en forverret situasjon.

– Skadene har ført til at han i mindre grad kan håndtere disse utfordringene.