Den lovlige andejakta i Kautokeino hadde en kvote på 150 ender av artene siland, stokkand og toppand.

Mange uten jaktrapport

– Siden det var 150 hannfugler i totalkvoten, hvorav toppand er begrenset til 100, måtte vi foreta trekning, slik at noen jegere fikk tildelt 2 ender og andre1 and på kvoten, skriver oppsynsmann Anders Adam Triumf og utmarks- og miljøkonsulent i Kautokeino kommune Marit Inger Bongo Eira i en rapport fra Fefo.

Det var 101 jegere som sendte inn søknad om å bli med på årets vårjakt på ender. Og kvotene ble fordelt slik:  49 jegere fikk tildelt 2 fugler som utgjør 98 ender, mens  52 jegere fikk tildelt 1 fugler som utgjør 52 ender. Det var utstedt 101 jaktkort, men åtte av jegerne hentet ikke sine kort. Og kun 56 av jegerne leverte fangstrapport, mens 37 lot være. Totalt ble det felt kun 65 ender under årets vårjakt og jegerne kritiserer ordningen hvor det aller meste av jakta skal foregå på Kautokeino-elva som et hovedområde.

– Bør skyte laksender

Kritikken går ifølge jegerne på at det blir stort jaktpress noe som ville blitt redusert ved å åpne for jakt på de gamle jaktplassene på avsidesliggende steder og i bygder.

– Kvoten er altfor lav og burde være større og på lik linje som høstjakt. Stokkand finnes nesten ikke i Kautokeinoelva, og bør tas vekk fra kvoten, mener jegerne ifølge rapporten.

Det lille antall som finnes, observeres på smådammer Iangs bilveien tidlig på våren.

– Det er ikke samisk tradisjon å spise stokkender. Det spørres hvorfor det ikke er andre fiskeender på kvoten, som for eksempel laksand. I Alta er det tidligere gitt lov å skyte alle arter av fiskeender om våren, dette for å bevare laksyngel. Det er derfor merkelig at vi som har tradisjon med vårjakt, ikke får lov til å skyte alle arter av fiskeender, det fins fiskeyngel også i Kautokeinoelva, som det er ønskelig å bevare. Hvorfor er det ikke lov å skyte gås eller gjess i Finnmark?", spør jegerne i følge rapporten.

Kommunen viser eller til Reinpolitiet og Statens naturoppsyn når det gjelder oppsyn under jakta. De takker Finnmarkseiendommen for samarbeidet og er glade for at pressen også har vist interesse for jakta og informert om den i form av intervjuer.