Malene Trosten Andersen gjorde rent bord i dameklassen da tredje og fjerde runde i den amerikanske proffserien ble kjørt i Jackson Hole i helga. Hun vant begge løpene på en overbevisende måte og etter at hun krasjet i første runde har hun i de tre neste sikret seg en andreplass og to førsteplasser.

Vadsø-jenta, som bor og jobber i Alta når hun ikke befinner seg i USA, har i mange år sagt at hun skal bli best i verden. Om hun ikke har nådd målet allerede, er hun i alle fall veldig nært. Men den imponerende fighterevnen og selvsikre væremåten er derimot ikke blitt like godt mottatt av alle.

– Det har vært en del negativt drittsnakk som fort kunne bidratt til å bryte ned motivasjonen, men jeg har i stedet snudd på tingene og brukt det for alt det er verdt. Smiler man til verden, så smiler verden til deg – og jeg har hele tiden vært trygg på at dersom jeg går all-in så kommer også resultatene, sier hun.

– Ikke en gang når man vinner er det godt nok. Da er man ikke best for at man selv kjørte godt, man er derimot best for at andre var uheldige. Det er alltid noen som må slenge ut stikkere, men man må bare bite det i seg. Og hvis man ikke tror på seg selv er det hvert fall ingen andre som gjør det, legger hun til med et smil.

Saken fortsetter under bildet.

ØVERSTE TRINN Malene Trosten Andersen har hatt som mål om å bli best i verden. I helga klatret hun to ganger til topps på seierspallen i USA. Foto: Privat

– Det er alltid slik at veldig mange mener ting i offentligheten helt uten å ha bakgrunn for sine påstander. Folk har lett for å slenge ut kommentarer og dømme uten grunn. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt at jeg er dårlig trent siden jeg ofte har skadet meg. Kanskje ikke folk forstår hvor hard denne sporten kan være, sier hun og forklarer:

– Når 15 kjørere har samme mål om å få det beste sporet så kan det skje uhell. Det er nok at én gjør feil og mange andre kan bli tatt med og skade seg i krasjen. Men som sagt er ikke de negative kommentarene noe jeg har brukt tid på, selv om det selvfølgelig har vært tungt å stå i det. Jeg har alltid jobbet meg tilbake og på veien har jeg brukt alt det negative som motivasjon. Men selvfølgelig er det ekstra deilig å stå på toppen av seierspallen etter å ha bevist at man kan være best.

Takker Arctic cat

Sist vinter var hun «den evige toer» bak svenske Elina Öhman helt til den siste runden da Vadsø-jenta, som endte på andreplass totalt, gikk helt til topps. Hittil denne sesongen har canadiske Megan Brodeur vært den vanskeligste nøtten. Da Trosten Andersen fikk lite poeng etter krasjen i det første løpet er det canadieren som leder serien sammenlagt med Trosten Andersen på plassen bak.

– Og selvsikker som jeg er har jeg klare planer om å overta ledelsen sammenlagt når vi igjen står på startstreken i januar. Det er enda mange løp å gjøre det på og vi er nok ganske jevne Megan, Elina og jeg, men i de to siste løpene har jeg gått til topps og da er jeg vel best i verden akkurat nå. Eller hvert fall best i verden sammen med to andre, sier hun med et smil.

For sannsynligheten er i hvert fall stor for at de som hevder seg den amerikanske proffserien er de beste kjørerne på verdensbasis. Så kan man eventuelt tvile på det, om man ønsker det, men det man i alle fall ikke kan tvile på er at Arctic cat har fått kontroll på sin nye crossmodell.

– I fjor var alt nytt og scooterne fungerte ikke utmerket, men vi merket forskjell før den siste runden. Derfor var jeg trygg på ytterligere forbedringer denne sesongen og der har fabrikken virkelig levert, så hjertelig takk for den jobben som er gjort av dem, sier hun.

Hjem på juleferie

Onsdag reiser hun sammen med Martin Moland, teamkamerat og samboer i USA, hjem til Norge.

– Per i dag har jeg ingen scooter klar hjemme, men jeg håper likevel at jeg får kjørt noe i løpet av jula. Fire uker uten kjøretrening er ikke bra med tanke på at det er mange tekniske baner og tøffe konkurranser som venter etter jul.

–  Så du stiller ikke i helgas NM i Karasjok?

– Vi kommer hjem med sisteflyet torsdag og jeg har ingen scooter klar, så da blir det litt kort tid til å forberede seg på en ny scooter. Men dukker det opp fem andre jenter nå i innspurten, og løpet får NM-status, så skal jeg nok klare å stille til start for å jakte en tittel, avslutter hun med et smil.

NM ble sist vinter avlyst da påmeldingen var for liten i Alta. Derfor prøver man å få kjørt dette mesterskapet i Karasjok kommende helg, men i skrivende stund er ikke påmeldingen stor og om mesterskapet i det hele tatt blir kjørt har ikke A-sporten fått verken bekreftet eller avkreftet.