– Bevisene alene danner ikke et tilstrekkelig bilde, men bloddammen som er i trappa passer med at fornærmede har blødd. Han har blitt påført skader mens han lå i dette området. Her har fornærmede sittet, eller stått på kne, da han ble påført skadene. Det er grunn til å tro at han ble påført skader her.

Under første dag i den såkalte Skajaluft-saken vitnet også politioverbetjent Sølvi Margrethe Harjo fra teknisk avdeling hos Kripos.

Dagen etter hendelen i Skajaluft sendte lensmannskontoret en anmodning om bistand fra Kripos. Samme dag reiste tre stykker til Alta og den 30. juni begynte de arbeidet.

Ble funnet i sofaen

I Kripos-rapporten har de et sammendrag som har knyttet sammen funnene for å prøve å danne seg et bilde av hendelsesforløpet.

Bistandsadvokaten til fornærmede spurte om det ble funnet spor av kamp ved porten/inngangspartiet. Det avkreftet Harjo.

– Vi mener fornærmede har beveget seg videre etter skadene. Sannsynligvis har han gått opp til andre etasje, før han har gått ned til bilen i verkstedet, og videre bak bilen. Han ble funnet av politiet i sofaen på verkstedet.

Det ble også slått fast at det ikke ble funnet blod fra noen andre personer enn fornærmede i lokalet. På hjulkrysset som ble tilsendt Kripos, ble det påvist DNA fra fornærmede.

Tiltalte har forklart at han følte seg truet av fornærmede fordi han trakk fram en kniv. Derfor slo han fornærmede med et hjulkryss.

Han sa også at han ikke ble skadet selv.

På den omtalte kniven ble det funnet DNA fra den fornærmede. Det ble ikke funnet DNA fra tiltalte.

Mye blod

Under politiets forklaring ble det satt fokus på hvordan åstedet så ut da de kom til stedet, og det arbeidet som ble gjort på stedet. Politiet viste også frem en rekke bilder som ble tatt på åstedet, både før og etter ambulansepersonellet kom til stedet.

– AMK hadde fått en kryptisk melding om at det var en person som blødde. Det første vi så var masse blod og det ble besluttet å gå inn med skjold.

Inne i vaskehallen finner politiet den fornærmede med kuttskader i hodet og det blir besluttet at dette er en jobb for ambulansepersonell.

Også rapporten til Kripos forteller om mye blod. Det var blodspor på både vegg og gulv, samt sofa og dørvridere i første etasje.

Store skader

Lars Uhlin-Hansen er professor i retsmedisin ved Universitetet i Tromsø. Også han avga sin forklaring mandag. Han var oppnevnt av politiet, og hadde fått mandat til å se på et mulig hendelsesforløp basert på skadene til fornærmede.

Det ble gjort en klinisk undersøkelse på intensivavdelingen 29. juni i fjor.

Lars Uhlin-Hansen. Foto: Bjarne Krogstad

– Fornærmede lå bevisstløs og det var vanskelig å gjøre en grundig undesøkelse da sårene var bandasjert. Det var heller ikke lett å snu på han i den tilstanden han var, sa Lars Uhlin-Hansen i dagens rettsmøte.

Det ble tatt bilder før de kirurgiske inngrepene, som ble vist frem for retten.

Det ble vist til at den fornærmede blant annet hadde rift på den høyre siden av pannen, rift på venstre øyelokk, synlig hjernevev, mulig påført med hjulvinne, og knusningsrift på baksiden av hodet. Mannen hadde også en rekke blåmerker som kan ha vært et resultat av blunt vold

– Uten medisinsk behandling hadde resultatet mest sannsynlig vært døden, refererte Lars Uhlin-Hansen fra rapporten sin.

- Det er mindre sannsynlig at skadene oppsto ved fall, med mindre disse skjedde før han ble skadet med hjulvinnen, la han til.

BEVISMATERIALE: Bilder som ble lagt fram under rettssaken.