Mannen står tiltalt for å ha slått en annen mann i hodet gjentatte ganger med et hjulkryss eller lignende gjenstand, slik at mannen i 30-årene fikk brudd i kraniet og bakre del av skallen. Slagene påførte fornærmede betydelig hjerneskade og hadde antakelig omkommet om han ikke hadde fått medisinsk behandling raskt, står det i tiltalen.

Tiltalte erkjenner ikke straffeskyld på dette punktet.

Kjenner hverandre

I retten mandag forklarte fornærmede at han og tiltalte tidligere var kompiser og at de har kjent hverandre siden 2010.

Videre forklarte han at han hadde lånt penger av tiltalte i saken. Dette dreide seg om cirka 6.000 kroner. Til tross for at fornærmede hadde betalt tilbake cirka 3.000 kroner skal han ha fått trusler fra tiltalte.

– Han kom stadig på besøk og med klær merket motorsykkelklubber.  Jeg oppfattet det slik at han kom for å vise seg frem. Jeg syntes det var rart at han kom. Vi var ikke kompiser lenger. Han systematisk presset meg og doblet gjelden.

Fornærmede sier han fikk en SMS et par dager før voldshendelsen der det sto:

Håper jeg får pengene før midnatt.

Nødverge

Natt til tirsdag 28. juni ble en mann i 30-årene utsatt for grov vold i et oppholdsrom inne i et lokale på Skansen, i Skaialuft. Det ble ringt inn en nødmelding fra en ukjent person, og da ambulansemannskaper og politipatruljen kom til stedet fant de mannen ille tilredt her. Mannen ble sendt rett til UNN i Tromsø, hvor det ble konstatert at han blant annet hadde til dels omfattende hodeskader.

To dager senere, torsdag formiddag, ble en mann i 20-årene fra Alta pågrepet i en bolig i Oslo. Han ble fraktet til Alta, og forsøkt avhørt. Mannen hevdet at han handlet i nødverge.

I senere avhør har tiltalte erkjent å ha slått fornærmede en gang, og at han var på stedet. Fornærmede skal ha stukket tiltalte med kniv og han handlet derfor i nødverge.

Fornærmede avviste i retten at han trakk kniv denne kvelden.

Politiet har fått bistand av Kripos i denne saken. Flere undersøkelser er gjort, men det er forklaringene fra tiltalte og fornærmede som er sentral.

I tiltalen står det at en rettsmedisinsk vurdering påviser syv knusninger i hodet, forenelig med stump vold.

Åpnet fordi han trodde det var familien

Fornærmede har startet dagen i rettssalen med sin forklaring og det han husker fra den aktuelle kvelden. Han forteller at han var på jobb. Så ringte det på døren og han trodde det var familien som kom for å besøke han. I døra så han en mann som gikk forbi.

– Han ble borte og jeg åpna døra. Jeg trodde det var familien.

Og videre.

– Så kommer det som ser ut som en hammer. Jeg får et hardt slag midt i panna og tenker at dette er ingen normal gjest. Jeg snur meg og prøver å komme meg inn, men får et slag i ryggen.

Fornærmede skal da ha forsøkt å komme seg vekk fra gjerningsmannen.

– Jeg prøver å flykte inn i lokalet, men da jeg våkner til meg selv sitter han på meg å slår. Jeg husker smertene i ryggen. Han slo mer og mer. Det var som en skrekkfilm. Jeg tenkte at hvis jeg ligger her så dør jeg.

Fornærmede skal da ha flyktet mot firmabilene.

– Jeg så ingen annen utvei enn å ringe 112 og be de komme. Før jeg sloknet fikk jeg åpnet døra og lagt meg i stabilt sideleie. Da kom tydeligvis hjelpen. Det neste jeg husker er at jeg våkner opp på intensiven. De sa at jeg hadde ligget i koma.

Ser mørkt på framtiden

Fornærmede fortalte også til retten i dag at framtiden ikke er spesielt lys for han. I dag bor han på døgnbemannet bolig med folk som hjelper han med alt.

– Jeg kan ikke lage mat selv. Jeg holdt på å brenne ned leiligheten på grunn av hukommelsen. Jeg glemmer å lukke buksa etter toalettbesøk og jeg bruker blindestokk for å ikke gå på veggene.

30-åringene forteller også om et liv med angst.

– Jeg har fått dødsangst og har selvmedisinert meg med alkohol. Jeg ble til slutt avhengig og måtte ha hjelp. Jeg tør ikke gå ut blant folk. Jeg tror hele tiden noen er ute etter meg og at de skal slå meg ned. Jeg får stadig vekk «flashbacks».

Erkjenner andre forhold

Under rettssaken er også mannen i 20-årene tiltalt for å ha oppbevart 3,67 gram amfetamin og for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand i mai i fjor. Mannen har heller ikke gyldig førerkort.

På disse tre punktene erkjenner tiltalte straffeskyld.

RETTSSAK: Altsa tingrett skal finne ut hva som skjedde her på Skansen i fjor sommer. En mann i 30-årene var nær med å bli drept og en 26 år gammel mann står tiltalt i saken. Foto: Tom Skoglund