En av de som nå tar til ordet for at kommunens største arealeier må betale eiendomsskatt, er leder Odd Erling Mikalsen i Alta Frp. Han er prinsipiell motstander av eiendomsskatt, men avviser at det diskvalifiserer han fra å peke ut Fefo som en framtidig bidragsyter til fellesskapet i Alta.

Redskap for samfunnsansvar?

I 2006, da Fefo overtok Statens umatrikulerte grunn i Finnmark, ble også spørsmålet om Fefo måtte svare for eiendomsskatt til kommunene som hadde innført skatten. I et høringsinnspill til finansdepartementet begrunnet Fefo hvorfor de bør få et generelt fritak for eiendomsskatt i Finnmark.

– Jeg mener argumentene som brukes, og som sannsynligvis er avgjørende for at Fefo får en generelt fritak, i dag viser seg å ikke være til sted. Fefo begrunnet fritak med  eiendommens allmennyttige formål, deres begrensede inntekter og at det ikke var et mål å opparbeide overskudd. Man kan med rette spørre, er deres virksomhet i dag i tråd med formålet? Jeg mener det allmennyttige formålet er skiftet ut med ren forretningsvirksomhet, slår Frp-lederen fast.

Fikk fritak

Spørsmålet om Fefo skulle betale eiendomsskatt ble i 2007 besvart med et nei fra Stortinget. I eiendomsskatteloven er Fefo, ifølge kommuneadvokat Torbjørn Saggau Holm, gitt et generelt fritak i paragraf fem som omhandler de som etter loven er fritatt for å betale eiendomsskatt:

«Ikkje utbygde delar av Finnmarkseiendommen sin grunn i Finnmark fylke. Dette fritaket gjeld likevel ikkje tomteareal, jamvel om arealet ikkje er utbygd enno.»

– Loven sier at Fefo innrømmes et generelt fritak, men etter min oppfatning, har det lenge vært klart for meg at fritaket ikke gjelder tomteareal, og da også tomteareal som ikke er utbygd, men likevel har et potensial for utbygging, forklarer Mikalsen.

Uenig med Fefo

Fefo eier enorme areal tett på Alta tettsted og i randsone og distrikt i kommunen. Ifølge det eiendomssjef i Fefo, Sverre Pavel, har opplyst til Altaposten har Fefo en strategegi som er styrevedtatt på at markedspris skal legges til grunn for salg og feste, men at dette ikke er absolutt.

– Fefo er tydelig på at vi ikke skal være markedsledende, og jeg mener at vi heller ikke har vært det. Vi ivaretar et samfunnsansvar ved å ikke være markedsledende, har Pavel understreket overfor Altaposten.

Det er her Mikalsen og flere politikere i Alta kommune skiller lag med Fefo i synet på om det er grunnlag for å stramme til eiendomsskatteloven ytterligere med tanke på fritaket, og ikke minst hente inn store eiendomsskatteinntekter som loven også i dag gir rett å ta inn.

– Må betale

SVs Otto Aas sier til Altaposten at han allerede i 2007 ga uttrykk for at Fefo på lik linje med innbyggere og næringsliv i kommunen burde bidra med inntekter til fellesskapet gjennom eiendomsskatt.

– All honnør til Odd Erling og Frp for å ta opp denne saken. I rettferdighetens navn bør Fefo, som en uomtvistelig markedsaktør, betale eiendomsskatt, og dersom de ikke har bidratt med det loven tilsier, bør Alta kommune vurdere om vi kan reise krav om etterbetaling, klargjør Aas.

Også i Ap er holdningen tydelig. Gruppeleder for Ap, Ole Steinar Østlyngen, vil ikke trekke noen konklusjon hvorvidt det finnes et juridisk grunnlag for å gjøre Fefo til et betydelig skatteobjekt, men sier følgende på generelt grunnlag:

– Vi mener at alle i Alta-samfunnet skal behandles likt. Derfor må Fefo betale eiendomsskatt som alle andre.

Juridiske råd

Odd Erling Mikalsen har gjort mer enn å synse rundt kommunens rett til å hente inn betydelig beløp i eiendomsskatt fra Fefo. På et møte om eiendomsskatt i Oslo spurte han kursleder og ekspert på eiendomsskatt, Helge Høve, om det var riktig at kommunen ikke benyttet muligheten til å kreve Fefo for eiendomsskatt.

– Høves svar var for meg utvetydig; Fefos fritak var ikke ubegrenset. Betydelige arealer i Alta kunne være skattepliktige.

Han har også forelagt saken for Kommunenes Sentralforbund (KS)  sitt eiendomsskatteforum. Der har  Mikalsen etterlyst en juridisk avklaring på saken.

– Deres svar av 3. oktober i år er ikke til å misforstå: Ubebygde tomtearealer og arealer som er egnet til utbygging, skal beskattes!

Altaposten har hatt tilgang til epostutvekslingen –  og der etterlated det ingen tvil om at Fefo er skattepliktig, og at dette ikke kun gjelder for bebygd tomteareal. Det gjelder også for ubebyd areal og kan også omfatte areal som ikke er satt av til tomteareal i arealplanen dersom det foreligger et potensial for utbygging.

Flere millioner

Mikalsen understreker nok en gang at Alta Frp er prinsipiell motstander av eiendomsskatt.

– Dersom Alta kommune har anledning til å ilegge Fefo eiendomsskatt, ja, da bør det gjøres. Hva dette betyr økonomisk er mindre viktig. Det er prinsippet som er viktig og hensynet til rettferdighet, påpeker Mikalsen.

– Du tror at det kan bety mye økonomisk?

– Med taksten på Skillemo industriområde friskt i minne, og hvis man anslår at Skillemo utgjør 10 prosent av hva som eventuelt er skattepliktig Fefo-areal i kommunen, så vil skattegrunnlaget kunne komme opp mot en milliard kroner. Det vil i så fall gi 5,5 millioner i årlig eiendomsskatt, sier Mikalsen og legger til:

– Så kan man jo bare tenke seg hva et tilbakegående skattekrav vil komme på. Jeg tror ikke, og jeg mener ikke at Fefo skal skattlegges for millioner, men de skal skattlegges for den riktige verdi. Derfor vil Alta Frp ha en juridisk vurdering av saken, og deretter drøfte den politisk.