I februar spilte filmskaperen Yvonne Thomassen fra Alta inn en kortfilm i Kviby. Den heter Akvarium og handler kort fortalt om Amir (10) som kommer fra Syria. Han er ensom og bærer på et enormt savn etter sin far. I ly fra en snøstorm oppsøker han einstøingen Nils (77) som aldri slipper noen innpå seg. Men, Nils ser seg selv i gutten, for han var også flyktning da han var liten, den gangen fra nazistene som tvangsevakuerte finnmarkingene.

En anerkjennelse

–  Akvarium som er en kortfilm med en varighet på 13 minutter er så langt jeg kan se, den eneste filmen fra Finnmark som er med i Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) program for 2018, og det gjør at vi selvsagt blir ekstra stolte, sier Linn Henriksen som var produsent under innspillingen som i hovedsak foregikk i Laukvika i Kviby.

Hun sier et av hovedmålene var å få den vist på TIFF.

– Dette var noe vi håpet på og det er en anerkjennelse å få vist Akvarium på TIFF som jeg mener er Norges beste filmfestival.

Kommer til Alta

Henriksen påpeker at de nå også planlegger å få vist den fram for altaværingene.

– Den ble jo spilt inn i Alta, så det skulle bare mangle at vi ikke også skal få vist den for altaværingene. Det håper vi skjer kjapt etter premieren i Tromsø. Filmens lengde og format gjør seg best på filmfestivaler, men vi håper også å få vist den på NRK med tid og stunder, håper Henriksen.