– Vi har et valgprogram i Loppa Arbeiderparti som blant annet sier at næringslivet skal opp og gå, sier nuvsvågingen i kjølvannet av tomtesaken til Frydenbø Øksfjord Slipp & Mekk. I sitt virke som politiker i Loppa har han gått mange runder med seg selv og under tvil gitt sin stemme til flertallet i gruppa.

Reaksjonene fra Frydenbø er sterke, både knyttet til stiv tomtepris og venting på kailøsning. Sist mandag ble det antydet at arbeidsplasser kan glippe på grunn av næringspolitikken.

– Må heie på gründerne

Berge mener at i et lite samfunn som Loppa må man klare å se forbi «trynefaktorer» eller tidligere uoverensstemmelser, og heller se hva enkeltpersoner eller grupper klarer å skape til det beste for alle.

– Er det «bygdedyret» som hindrer at ildsjelene og gründerne blir heiet frem, undrer Berge. Han mener det er dem som gjør at samfunnet overlever.

Både når det gjelder trivsel, folketall og inntekter for samfunnet. Ernst Berge frykter at misunnelse gjør seg gjeldende.

– Samfunnet som helhet må kunne glede seg over at noen stikker seg frem, mener Berge. Han heier på de som satser egne penger og egen tid –  og tjener penger på innsatsen.

Hva med en pris?

Berge mener hele Loppa-samfunnet nå trenger en gnist for positiv utvikling.

– Hvorfor ikke starte en ildsjelpris? Den kan gi ekstra energi for dem som vil stå i spissen for noe positivt, og en sånn pris kan skape begeistring, mener Berge.