Midtveis i november inviterte Finnmark fylkeskommune og Kulturdepartementet til et innspillsmøte om kultur. Det overordna temaet var spørsmål om hva norsk kulturliv vil være om 20 år, og hvilke muligheter og hvilke utfordringer kulturen vil møte fremover. Bakgrunnen er at regjeringen for første gang på 14 år skal lage en ny kulturmelding, og til denne har alle kommuner og fylker i landet fått komme med sine innspill.

– Sats på mangfold

Kulturmeldingen skal danne grunnlag for en overordnet politisk debatt om kulturpolitiske utfordringer i årene som kommer, og vil favne bredt innen Kulturdepartementets ansvarsområder; kunst, spill, film, bibliotek, arkiv, museum og frivillig arbeid.

Kulturleder Tor Helge Reinsnes Moen i Alta kommune var en av flere som fikk komme med innspill. Han håper den nye kulturmeldinga opprettholder og bygger videre på mange av dagens ordninger.

– Det fine og positive i Norge per i dag er at vi har gode ordninger for støtte og midler til ulike kulturtiltak. Det skumle i denne sammenhengen er at politikerne, slik vi ser skjer flere plasser i verden, begynner å se på at kultur skal måles i lønnsomhet. Da kan en stor verdi forsvinne, for dette kan gjøre at en rekke kulturuttrykk forsvinner, og det er ikke bra sett i forhold til mangfoldet som vi er gode på i dag, sier Reinsnes Moen, som på spørsmål gjerne spår litt i glasskula om hva han tror kultur vil bety og være for hvermansen de neste årene.

– I framtiden tror jeg at vi jobber mye mindre enn i dag. Bare se på verden i dag, hvor mer og mer blir automatisert i så å si alle yrker. Dette gjør sitt til at vi vil få enda mer frihet og fritid. Denne fritiden skal jo fylles med noe – og da gjerne med noe meningsfullt. Sett i lys av dette vil kultur spille en enda større og viktige rolle enn i dag. Vi er jo skapt som sosiale vesen og da trenger vi en rekke kulturarenaer med mangfoldig innhold, hvor vi kan samhandle med andre og steder hvor vi treffe andre mennesker.

– Sint lillebror

Han tror også sammenslåingen av Troms og Finnmark vil bidra til at vi i eksempelvis i Alta vil få bygget opp et større kulturliv på flere fronter.

– Nå blir vi snart ikke den store stygge storebroren i Finnmark som skal «ta alt», men den lille sinte lillebroren til store Tromsø. Det betyr at vi vil få mer støtte og hjelp fra Tromsø enn vi får i dag fra Vadsø, så jeg ser fram til å bli den lille sinte lillebroren, sier Reinsnes Moen.

– Tør å satse

Han håper at føringen i kulturmeldinga blir at kommuner og fylker i hele landet kan satse mer på lokal kultur i årene som kommer.

– Kultur er faktisk den tredje største næringen i verden og den næringen som vokser mest, og det i seg selv sier at politikerne må skjønne at kultur er noe som blir viktig å satse på. Sett i lys av det må og bør alle kommuner støtte opp om kultur lokalt og bygge kompetanse på dette feltet. Det er sågar viktig at kommunene har og satser på en kulturadministrasjon. I en så stor region som eksempelvis Troms og Finnmark vil det bli enda viktigere å bygge opp det lokale kulturlivet på kommunenivå, uansett størrelse.