Torsdag ble det klart at stortingsrepresentant Marianne Haukland (H) ikke ønsker å stemme ja til Venstres dok8-forslag og dermed kreve utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark, slik hun tidligere har lovet. Til Altaposten torsdag sa hun at hun i en hektisk fase av valgkampen følte seg presset og at hun derfor kom med denne lovnaden. Det har ikke gått ubemerket hen i kommentarfeltet.

Hør radiointervjuet med Haukland nederst i artikkelen.

– Du må holde det du har lovet. Skal du bli like ryggløs som andre politikere etter bare noen uker i stortingskorridorene, spør en.

– Jeg skjønner ikke at folk i Alta gikk på denne bløffen, skriver en annen.

Ønsker å svare alle

Til Radio Alta sier Haukland at hun nå prøver å gi å folk svar på hvorfor hun har snudd i saken.

– Nå har jeg spurt om hva jeg burde gjøre og har bedt om innspill. Veldig mange kommer med tilbakemelding, men jeg skulle ønske at de kunne si det på en hyggeligere måte, sier hun.

– Kommentarfeltet har hetet seg opp, hva tenker du om det?

– Ripe i lakken for Finnmarkssykehuset

Haukland forteller videre at instruksen som kommer fra Stortinget 7. desember vil gi helt klare svar på hva innbyggerne i Alta kan vente seg.

– Her får vi vite hva vi har krav på og at Finnmarkssykehust må gjøre, sier hun og utdyper:

– Blant annet at legespesialister skal kunne være her i Alta. Avtalespesialister skal kunne ansettes. Alt for å få et mye bedre tilbud i det nye nærsykehuset. Vi får trombolysebehandling og folk kan sendes direkte til UNN dersom det er nødvendig.

At stortinget nå kommer med en slik instruks, mener Haukland er en ripe i lakken for Finnmarkssykehuset.

– Stortinget går veldig langt ved  å instruere. Sveinung Stensland (H) i Helse- og omsorgskomiteen har sagt at grunnen til at vi har gjort det er fordi tilliten har vært dårlig og kommunikasjonen mellom sykehuset og innbyggerne i Alta har vært dårlig og mangelfull.

– Vil du fortsette å jobbe for sykehus i Alta, selv om dok-8 ikke fører frem?

– Jeg har hele tiden sagt at de som tror sykehussaken i Alta er én enkeltsak tar feil. Det er flere saker. Det handler om pasientreiser, tillit til styret i sykehuset og om å best mulig kompetanse og raskest mulig behandling, avslutter Haukland med.

Hør intervjuet med Haukland her