Det sier «finansminister» hos posisjonspartiene, Ole Steinar Østlyngen. Han lover å senke SFO-prisene med 6.000 kroner per barn i 2018. I budsjettforslaget til posisjonspartiene er størrelsen og kuttet i SFO-prisene kanskje det mest overraskende. Østlyngen og posisjonspartiene mener at SFO er et viktig og godt tilbud, og vil nå ta et krafttak for å gi flere barn tilbudet. En årsreduksjon med 6.000 kroner per fulltidsplass er et svært godt signal, ifølge småbarnspappa Einar Heimstad.

– Det er absolutt et steg i riktig retning. Jeg er helt sikker på at det vil bli tatt godt imot hos mange småbarnsfamilier, sier Heimstad, som er usikker på om hans familie vil omgjøre beslutningen om å si opp SFO-plassen til 1.klassingen Camilla.

– For oss handler dette selvsagt også om pris, men hovedgrunnen til at vi har sagt opp SFO-plassen er at Camilla framstår som så selvstendig at hun vil klare seg fint hjemme fram til vi kommer fra jobb.

Tøff månedsregning

Heimstad og kona Laila har tre barn, hvor Camilla er eldst. Hennes to søsken har full plass i kommunal barnehage. Det gir tøffe månedsregninger til Alta kommune, selv om Camilla kun har hatt halv SFO-plass.

FOR DYRT: Snekker og småbarnsfar Einar Heimstad (t.h) synes SFO-prisene som har vært i Alta har vært for høye sett i forhold til at det kun er et par timer per dag ungene er på SFO. Han applauderer at prisene nå settes betydelig ned.

– Jeg tror de fleste forstår at månedsregninger på barnehage og SFO på mellom seks og syv tusen kroner merkes godt. At politikerne i Alta senker prisene, og så mye at det det vil merkes godt, fortjener all honnør for, understreker Einar Heimstad.

Ifølge kommunens hjemmeside har prisen for en hel SFO-plass vært 2.851 kroner pluss 200 kroner i kost. Barnehageprisen for full plass er 2.730 kroner. I vårt eksempel gis det 30 prosent søskenmoderasjon slik at prisen for to fulltids barnehageplasser blir 5.460 kroner.

– For høyt

Finansminister Østlyngen sier til Altaposten at han og posisjonspartiene hadde en klar ambisjon om enda større priskutt enn de 6.000 kronene som nå kommer på 2018-budsjettet.

– Vi klarte ikke mer i denne omgang, men har en ambisjon om ytterligere kutt ved neste budsjett. For oss er barnefamiliene en klar satsing, enten det gjelder barnehage, skole eller SFO. Innenfor trange økonomiske rammer har vi fått til en del. Når vi også fram med ambisjonen om å få fram nye boligfelt og mange kommunale boligtomter, vil det også ha en positiv effekt på tomte- og boligprisene. Det vil gi enda bedre uttelling for kommunens mange unge familier, er lovnaden fra Ole Steinar Østlyngen og posisjonspartiene.