Alex Bjørkmann (H) og partiet er klare for å strekke ut en hjelpende hånd til næringslivet i Alta sentrum. Bakgrunnen er forslaget om å innføre et tomtefesteregime som fører til at avgifta tar ti-gangen for enkelte veletablerte aktører i sentrum.

De aller fleste aktørene i sentrum – med unntak av Amfi og noen få andre som eier tomta selv – rammes av avgiftsøkningen som er foreslått innført med full tyngde fra 2022.

– Vi har sittet og sett på dette i det siste, og vi vil nok lage et forslag om å sende saken tilbake til administrasjonen. Bakgrunnen er at vi mener vedtaket vil medføre at man får ekstremt urimelige utslag på festeavgift for tomter i Alta kommune. Det vil være svært uheldig for næringslivet, og for beboere i Alta sentrum, sier Bjørkmann.

Han peker på at festeavgifta, som skal ramme forretningstomter, også vil slå ut for de med leilighet oppå forretningsbygg. Ole Petter Haugens bygg i Markveien rammes, det kan bli dyrere å bo i Byhagen, likeledes kan det også bli økte kostnader for boliger i de pågående boligprosjektene C4 Borettslag (Leif Johanson), Markveien Terrasse (Ing. Roald Johansen) og leilighetene på «Kjellern-bygget» – prosjektet til brødrene Reginiussen.

– Alle prosjekt hvor ikke tomta er kjøpt, vil rammes. Og i motsatt ende vil de som har kjøpt sin tomt for en slikk og ingenting mange år tilbake i tid plutselig være mangemillionærer. Det skal ikke være slik, sier han.

Over 1000 prosent for mange

Bjørkmann påpeker at det ikke er noe i veien med å tjene penger for de som eier eiendom, heller ikke ved at kommunen gjør vedtak som slår positivt ut.

– Men det å gjøre en så stor andel av næringslivet i byen ikke konkurransedyktig, det er mer dramatisk. Vi snakker om skatteøkninger på over 1000 prosent i mange tilfeller, sier han.

At det blir en økning fra dagens priser, det må imidlertid næringslivet tåle:

– Satsene har ligget for lavt, og det skal komme en økning. Det må alle vite. Men dette forslaget er for drøyt, mener Bjørkmann.

Eiendomsskatteøkning svir uansett

Men selv om formannskapet skulle finne på å sende saken tilbake til administrasjonen, er det ikke grunn for næringslivet å slippe skuldrene helt ennå:

  • Den forestående re-takseringen av skatteobjekter er varslet å ville gi kommunen store summer i inntekter – som går utover blant annet næringslivet.

  • I tillegg ligger det inne et forslag om å øke satsen fra 5,5 til 7 promille av taksten (som er maksimalt av hva kommunen kan kreve)

– Alle vet at en re-taksering vil føre til en vesentlig stigning i eiendomsskatten. Vi må vente 50-100 prosent økning bare her. Så kmomer en økning fra 5,5 til 7 promille, som tilsvarer en økning i sluttsummen på 27 prosent. Kombinere dette med forslaget om å drastisk øke festeavgifta, så skjønner man godt at næringslivet fortviler.

– Frykter du at dette vil få så alvorlige konsekvenser som næringslivet selv hevder?

– Helt opplagt. Det mest nærliggende å vurdere for bedriftene som blir sittende med sluttregninga, er nok å øke prisene. Det gjør dem igjen mindre konkurransedyktige.

Bjørkmann påpeker at en kraftig økning i festeavgiften i sentrum også vil slå ut på boligprisene i et allerede overopphetet Alta-marked:

– Det er tre-fire store leilighetsprosjekter under oppføring i sentrum, alle disse får økte festeavgifter meg bekjent. Både disse og andre leiligheter i sentrum blir vestentlig dyrere om en hensyntar økningen i fellesutgifter.

– ...som igjen vil drive opp boligprisene i sentrumsnære områder?

– Det er helt opplagt, det og.

– Jeg tror ikke man er klare over hvor store konsekvenser dette kan få, sier Bjørkmann til slutt.