– Det må være unikt her til lands, mener Alf Bjørn, styremedlem i FFO Finnmark, paraplyorganisasjonen for 82 ulike brukergrupper på landsplan.Han avviser at utspillet kommer som en følge av den betente sykehusstriden mellom Alta og Hammerfest. Dette handler om «vårt» sykehus, for hele regionen.

Stenges 13.30

Kantinas åpningstider og tidsvindu for middagslevering ble tatt opp på årsmøtet i FFO Finnmark i mai 2017. Ifølge Bjørn har ikke Finnmarkssykehuset gitt noen tilbakemelding, eller gjort endringer for å imøtekomme pasienter og pårørende. I uttalelsen sier FFO Finnmark:

«Årsmøtet i FFO Finnmark er kjent med at både pasienter, og pårørende til pasienter, innlagt på Hammerfest sykehus er svært misfornøyde med kantinas åpningstider for servering, og med tidspunkt for når tid pasienter skal innta sine måltider på avdelingene. Kantina stenger all servering allerede kl.13.30 på hverdager. Dette er alt for tidlig. I helgene er kantina åpen for servering i kun 45 minutter midt på dagen. Dette er langt fra tilfredstillende for alle pårørende som besøker innlagte pasienter i helgene .

Slik årsmøtet i FFO Finnmark ser det, må kantina på Hammerfest sykehus på hverdager være åpen for servering fra kl .08.00 til kl. 20.00. På lørdager og søndager minst fra kl.10.00 til kl.17.00. Når det gjelder pasientenes måltider, er det først og fremst tidspunkt for middagsservering som er svært lite tilfredsstillende.»

– Unikt dårlig

Kafeteriaen er lagt til sykehusets første etasje mot sørvest. Ifølge den innbydende informasjonen på hjemmesiden til Finnmarkssykehuset heter det:

«Her kan du nyte byens fineste utsikt over Sørøysundet mens du nyter en kopp kaffe, en vaffel eller en full middag. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen, selv om du ikke kjøper noe å spise eller drikke også.»

Ifølge FFO Finnmark nytter det lite med fin utsikt og innbydende lokaler, så lenge det er sterkt begrenset tid hvor det er mulig å få seg en matbit og drikke.

– Dette er unikt dårlig. Hvilke andre sykehus i Norge praktiserer middagsservering klokken 12.00, og da i kun 45 minutter på lørdag og søndag? spør FFO-tillitsvalgt, Alf Bjørn.

Stiller krav

Årsmøtet i FFO Finnmark anbefaler Finnmarksykehuset HF om å endre praksis for kantinedriften ved Hammerfest sykehus. FFO foreslår at det serveres en lett lunch klokken 12.00, og middagsservering utsettes til 15.30 – 16.00. Dette praktiseres i dag på UNN i Tromsø – og dette finner UNN sine pasienter svært tilfredsstillende.

For å ivareta både pasientenes og de pårørendes helse og trivsel på en bedre måte enn i dag, vil årsmøtet i FFO Finnmark på det sterkeste anbefale Finnmarksykehuset HF om å foreta følgende endringer ved Hammerfest sykehus:

  • Utvide åpningstidene for servering på kantina på hverdager til kl.20.00, og i helgene ha kantina åpen for servering minst fra kl.10.00 til kl. 17.00.

  • Servere pasientene på avdelingene en lett lunch med varm suppe kl.12.00 og middag kl.15.30- 16.00.

– Får ikke svar

Fra FFO Finnmarks side vises det til at uttalelsen ble vedtatt enstemmig på FFO Finnmark sitt årsmøte 14.mai 2017. Da FFO ikke fikk noen reaksjon eller svar fra Finnmarkssykehuset ble saken på nytt aktualisert i høst. Ledermøtet i FFO Finnmark med åtte medlemsorganisasjoner til stede vedtok på nytt samme uttalelse, og etterlyste svar både fra Finnmarkssykehuset HF og fra brukerutvalget i Finnmarkssykehuset. Fortsatt kom det ingen reaksjon.

– Uforståelig

Kommunikasjonssjef Ivar Greiner sier at det er uforståelig og heller ikke akseptabelt at FFO Finnmark ikke har fått svar på sine henvendelser.

– Selvsagt skal de få svar, og vi er i gang med å lete etter uttalelsen, slik at vi kan gi brukerorganisasjonene et svar. Det jeg kan si her og nå er at Finnmarkssykehuset vil vurdere et bedre tilbud i kantina, hvor vi kan strekke tiden det er mulig å få kjøpt mat. Det blir imidlertid en balanse mellom bruk/behov og kostnader, påpeker Greiner som forteller at det også er mulig å få kjøpt seg varm mat i kiosken, som har lengre åpningstider.

Han håper at det vil komme klart fram at matservering for innlagte pasienter ikke følger kantinas serveringstider, og at pasientene på avdeling får sin måltider spredt over hele dagen.