– Jeg synes bare hele striden mellom Alta og Hammerfest er trist. Og hvilke holdninger fører vi videre til barna våre, spør Hjørdis Lorentzen, opprinnelig fra Havøysund, men bosatt i Hammerfest på 15.ende året.

Lørdag vant Lorentzen en fleske ny scooter ved Amfi Alta og markedssjef hos Amfi, Vera Henriksen, er svært glad for at scooteren gikk til nettopp en hammerfesting.

– Ja, det liker vi ekstra godt, sier Vera, som sikter til kranglingen mellom Alta og Hammerfest.

– Personlig er jeg ganske lei dette munnhuggeriet mellom Alta og det øvrige Finnmark. Jeg handler selv både på Skjervøy, i Hammerfest og ellers i vårt omland når jeg er på reise, og det håper jeg alle gjør, sier markedssjefen.

Media piske opp

Lorentzen er helt enig med Henriksen.

– Jeg lar meg overhodet ikke styre av konflikten, men handler der jeg har lyst. Og når det gjelder det at jeg har vunnet en scooter i Alta, så har jeg bare fått positive kommentarer fra folk jeg kjenner, sier Lorentzen, som forteller at i hennes omgangskrest er det ingen som har boikottet Alta.

Lorentzen mener striden mellom byene i stor grad er pisket opp av media.

– Ja, jeg synes Altaposten, med flere, tidvis bidrar til å lage dårlig stemning, sier Lorentzen.

Når det gjelder kommentarfeltene i avisene synes hun de taler for seg.

– Mange kommentarer er nedlatende og direkte stygge. Jeg velger å ikke forholde meg til disse, sier hun.

Handler med glede

Altaposten har tidligere skrevet om at folk fra andre steder av Finnmark har tatt til orde for å boikotte Alta, og undertegnede har også møtt på hammerfestinger på bytur i Alta, som nærmest må forsvare at de er hos "fienden" og handler. Både overfor sine egne innbyggere og fra fleipete altaværinger.

DRIT LEI: Vera Henriksen tror mange med henne er lei av den evige kranglinga mellom Alta og andre steder i Finnmark. Foto: Hanne Larsen

Vera Henriksen understreker at hun iallefall ikke har noen problemer med å legge igjen penger i Hammerfest.

– Jeg handler med den største glede på Nissensenteret og jeg spiser med verdens beste samvittighet ved spisestedene i byen, sier hun.

Henriksen er selv fra Skjervøy og hun medgir at folk utenfra Finnmark lurer på hva det er som foregår mellom byene Alta og Hammerfest.

– Samtidig tror jeg at det er flere enn meg som er lei og oppgitt over denne evinnelige kranglingen, sier Vera, som legger merke til at enhver uskyldig sak i media kan bli omgjort til en kranglesak.

– Når det gjelder kommentarfeltet så dreies det ofte over i en negativ retning og det er selvsagt synd, sier  hun.

Ikke bevisst

Nyhetsleder i Mediehuset Altaposten, Tom Skoglund, forsikrer at avisa ikke bevisst er ute etter å piske opp stemningen.

– Det er ikke motivet vårt når vi omtaler saker som ender opp med å bli kranglesaker, sier Skoglund, som likevel medgir at saker som får medias oppmerksomhet gjerne er saker som har potensiale til å skape litt blest.

– Men at vi dermed er ute etter å skape mest mulig kvalme, stemmer ikke. Tvert imot ser vi ofte etter alternative måter å løse en sak på, nettopp for å unngå at det blir en kranglesak. Men samtidig så er det noen som leser Altaposten med skjeve briller og som ønsker å tolke oss i verste mening, sier nyhetslederen.

Han fastslår også at kommentarfeltene lever sitt eget liv, nærmest uavhengig av hva som faktisk står i sakene.

– Klimaet er blitt helt annerledes etter at folk fikk mulighet til å slippe seg løs i kommentarfeltene. Men vi har hatt det mye verre i kommentarfeltene tidligere enn vi har det nå. Vi har vært inne og fjernet noen nettroll og etter det har debatten vært ganske grei, mener Skoglund.

Viktige arenaer

Tobarnsmora i Hammerfest har barn som er aktive innen idrett og hun forteller heldigvis om gode opplevelser sammen med både altaværinger og øvrige finnmarkinger.

– Vi er med på mange flotte arrangement, og jeg synes det er viktig at vi støtter opp om turneringer og fellesarrangement. Ikke minst for å skape arenaer der samhold og respekt kan få blomstre, sier hun.

– I stedet for å hugge løs på hverandre burde vi heller bygge hverandre gode, mener Lorentzen.