– Det er vanskelig å fastslå hva denne laksen har veid mens det var i live, men sikkert mer enn 30 kilo, sier Karstein Karlsen, som hentet hannlaksen opp.

Sett av elgjegere

Den enorme laksen ble et tema etter at elgjegere hadde sett den for en stund siden. Karstein bestemte seg for å finne den i elva og fikk den på land til veiing. Han er selv godt kjent med Altalaksens unike proporsjoner, ettersom han selv har landet en laks på 25,4 kilo og er kjent som en dyktig laksefisker.

I godt hold

Ved gapahuken, ikke så langt fra utløpet av Garajohkka, hadde den døde laksen fått god kjøling, men det er sannsynlig at nokså mye vekt er gått tapt i løpet av høsten, der den lå med buken i været. Derfor er det vanskelig å si hva laksen har veid i sine «velmaktsdager».

– Den er egentlig ikke mye skadet, ettersom den har vært i elva, forklarer Karstein, som fikk «fisket» den opp og veid den uten nevneverdige problemer.

Blir spekulasjoner

Karlsen vil heller ikke være kategorisk på om dette handler om en Eibylaks eller en Altalaks ute av kurs.

– Det der er det nok andre som vet mer om, men det er ikke fritt for at diskusjonen går. Det er vel heller ikke unaturlig at Alta- og Eibylaksen har blandet seg, så forklaringen er nok ikke opplagt. At den har vært ekstremt diger, er det imidlertid ingen tvil om, sier Karstein.

At en så stor laks har kommet seg opp Eibyelva er kanskje lettere å forstå.

– Det har jo vært flom gjennom store deler av sommeren, så den har nok hatt gode svømmeforhold, sier han.

– Hva gjør du med laksen? Kan den stoppes ut?

– Neida, den gikk til åte, sier Karlsen. Førsteklasses åte, kan vi nok regne med.

STORFISKER: Karstein Karsten er kjent som en habil fisker og har pers på 25,4 kilo. Foto: Arkiv