Politikerne lovet tilstedeværende nattlege og ekstra sykepleier på legevakta døgnet rundt. Ingenting har skjedd.

– Når ikke legene får noe ekstra betalt for å være tilstede på legevakta om natta, er det forståelig at de heller blir hjemme med familien, og så rykker ut om det blir nødvendig, sier lege og faglig ansvarlig på legevakta i Alta, Emelie Svensson.

– Nei, dette er ikke lagt inn i mitt budsjett for 2018. Jeg har diskutert dette med legeforeninga og vi har kommet frem til at vi vil se på dimensjoneringen av legevakta i sammenheng med utvidelsen av nærsykehuset, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen til Altaposten.

Uholdbar situasjon

I februar i år alarmerte sykepleierne Hege Holmgren og  Jenny Marie Rasmussen om en uholdbar situasjon på legevakta i Alta. De fortalte om hjerteinfarkt, traumepasienter, små barn som ikke får puste og andre alvorlige tilfeller, som en sykepleier alene må håndtere, fordi legevakta ikke har tilstedeværende lege på natt. Legen som har vakt ligger hjemme og sover og må tilkalles ved akutt behov.

Holmgren sa at trykket på legevakta hadde økt enormt siden hun startet i jobben for 16 år siden, og at det er de mest alvorlige tilfellene som kommer inn om natta. Rasmussen fortalte at sist hun hadde nattevakt på legevakta, måtte de sende avgårde to pasienter med fly og en med ambulanse, på en og samme natt.

– Det er ikke lenger ålreit å gå alene på natt, sa Rasmussen, som hadde sluttet å ta nattevakter på legevakta.

Ble tatt på alvor

Situasjonsbeskrivelsen ble tatt på alvor av politikerne i Alta, og det ble opprettet en tverrfaglig arbeidsgruppe bestående av kommuneoverlege Kenneth Johansen, legevaktansvarlig lege Anne H. Davidsen, lege Ane Sander Emaus, avdelingsleder legetjenesten Ragna I. Eikanger, virksomhetsleder helse Gøril Karlsen og politikerne Kristin Jensen (Ap) og Svein Berg (Frp). Gruppa innstilte på at det måtte en omfattende oppgradering av akuttilbudet med både tilstedeværende lege og økning i antall sykepleiere på natt. En ressursøkning som vil koste 5,5 millioner, hvorav 1,9 mill på legehjemmelen.

Flagget høyt

Hovdutvalgsleder for helse og sosial, Kristin Jensen (Ap), har vært høyt på banen og uttalte blant annet dette til Altaposten tidligere i år:

–  Vi tar befolkningen på alvor og vil bruke millionbeløp på å styrke den kommunale legevaktsordningen. Alta kommune kan ikke leve med at det ikke finnes tilstedeværende lege på vakt på natt. Det koster oss to millioner kroner årlig, men vi kan ikke risikere liv eller alvorlig helseskade ved å kun ha lege på hvilende nattevakt.

Bare dager etter uttalelsen innrømmet Jensen at det ikke var penger til noen snarlig løsning, og at dette måtte innarbeides i budsjettet for 2018. Når Altaposten snakket med Jensen torsdag denne uka, er det på det rene at det heller ikke for 2018 er lagt inn noen styrking av legevakta.

– Man har ikke blitt enige om betingelsene og det er jo synd at legene plutselig ikke er enige om det de selv har vært med på å bestemme, sier Jensen.

– Men hadde ikke dere regnet med at en styrking av legevakta ville koste penger?

– Ja, men nå ble det jo så himla mye dyrere enn vi hadde tenkt, sier hun, uten å gå nærmere inn på hvilke beløp det er snakk om fra legenes side.

Kommunalleder for helse- og sosial, John Helland, sier til Altaposten at det stemmer at legene ikke var enige i utgangspunktet på 1,9 millioner.

– De var uenige i hvilke takster man skulle følge, men dette er noe vi hadde kommet til enighet om dersom vi hadde hatt pengene. Men allerede på et tidlig tidspunkt fant vi ut at vi ikke ville ha råd uansett hvilken takst vi la oss på, og dermed strøk rådmannen hele styrkinga fra budsjettet, sier Helland.

– Mindre trykk

Kristin Jensen mener å ha grunnlag for å si at behovet for en styrking ikke er like stort som før.

– Det har blitt 500 ledige plasser hos fastlegene, noe som har ført til at ikke presset er like stort på legevakta som før, sier hovedutvalgslederen.

Dette er en virkelighetsbeskrivelse de som jobber på legevakta ikke kan gå god for.

– Det er rett at man kan henvise flere pasienter til fastlegene, men det er uansett en presset situasjon på legevakta, med mange vikarer og mange leger om har sagt opp, sier Emelie Svensson på legevakta.

Ragna Eikanger som er avdelingsleder på legevakta svarer slik når vi spør om hun mener at det stemmer at det er mindre trykk på legevakta i dag enn for ett år siden:

– Nei, det stemmer ikke.

Svensson synes det er merkelig at ikke Alta kommune prioriterer å ha mer enn en sykepleier på natt i en så stor by.

– Det er veldig trist at en så viktig sak ikke blir prioritert. Det er et veldig trykk på Alta legevakt og en styrking av legevakta med lege på natt og en ekstra sykepleier døgnet rundt er nærmest å anse som et minimum når man ikke har sykehus, sier den svenske legen, som har bodd i Alta i litt over ett år.