– Jeg har kuttet toppsatsingen og derfor også redusert treningsmengdene en god del, men jeg vil ikke si meg helt ferdig som langrennsløper. Jeg blir å stille på lokale renn og jeg håper klubben vil sende et stafettlag til NM på Gålå. Da tar jeg i så fall gjerne den klassiske førsteetappen, sier Henriette Heitmann Mikkelsen som har gått flere NM-stafetter for Lillehammer som arrangerte OL fem måneder før hun ble født i juli-94.

På spørsmål om hvorfor hun trapper ned svarer hun følgende.

– Jeg følte jeg brukte mye tid i forhold til hva jeg fikk igjen for det og på mange måter er det veldig godt å slippe å ta fram treningsdagboka. Jeg hadde lyst å prioritere litt annerledes og er fornøyd med valget selv om det var litt rart å se oppstartsrennene på Beitostølen på tv, sier 23-åringen som setter fjorårets 15. plass på duathlon i NM som karrierens høydepunkt.

– Også har jeg en åttendeplass fra norgescupen som junior som også henger høyt, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

HØYDEPUNKTET: Med tre utlendinger foran på lista ga 18.plassen på Lygna en 15.plass på duatlon i NM sist vinter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Etter fire år i OL-byen er hun nå tilbake i hjembyen og ser for seg Emilie Kristoffersen som ankerkvinne på Alta IFs lag på NM-stafetten i midten av januar.

– Vi har flere jenter i klubben som kan være med på en stafett, men det er Emilie, Sirin Strand og meg som er seniorer. Så kan selvfølgelig juniorene Johanne Holsbø, Magni Klevstad Jakobsen og Andrine Ordermann Olsen blande seg inn i et stafettuttak, sier Heitmann Mikkelsen før hun fortsetter:

– Jeg prøver å få trent fem-seks ganger i uka, men i timer blir det mye mindre enn forrige sesong. Treningsøkter på mer enn én time blir sjeldnere og sjeldnere, men skal jeg holde ungjentene bak meg hjelper det ikke å sitte hjemme, sier hun med et smil.

Saken fortsetter under bildet.

SAMMEN IGJEN Henriette (her 17 år) og Emilie Kristoffersen utgjorde Alta IFs første damelag i senior-NM da de stilte på sprintstafetten i Fauske i 2012. Foto: Vilde Kvammen

Dersom klubben velger å ikke stille stafettlag på Gålå kommer en ny sjanse på hjemmebane når siste del av NM arrangeres i april.

– Teamstafett (tomannslag) sammen med Emilie hadde vært morsomt, men jeg må nok forvente en tøff kamp om den plassen. Men når vi har NM i Alta har man selvfølgelig lyst å være med, så kanskje stiller jeg på den klassiske femkilometeren, sier hun.

I mammas fotspor

Til tross for at hun har trappet ned har 23-åringen kommet tilbake som en frisk pust i skimiljøet i Nordlysbyen. Hun har påtatt seg treneransvar for 15/16-åringene i klubben og tar del i treningen med eldre jenter samtidig som hun utvider idrettsutdanningen sin med studier i matematikk. Målet er fast stilling som lærer på videregående skole og 23-åringen følger dermed i mamma Nina Heitmanns fotspor både i yrkesvalg og fritidssysler.

– Det er ikke helt uvanlig at jeg blir sammenlignet med mamma, sier hun med et smil.

– Betyr mye

Tor Oskar Thomassen som i en årrekke har hatt treneransvar i både Alta IF, Nordlysbyen ski og Team Finnmark er glad for at Heitmann Mikkelsen var villig til å ta treneransvar.

– Vi har allerede mange dyktige kvinnelige skitrenere i byen, men at Henriette vil gi av sin erfaring betyr mye. Bak juniorene, og ikke minst spydspissen Emilie Kristoffersen, kommer det opp en flott gjeng med jenter i 13-14-15-årsalderen fra både Alta IF, BUL, Tverrelvdalen, Frea og Talvik. Så jeg ser meget lyst på utviklingen på jentesiden og jeg håper og tror vi har mange juniorjenter i byen om få år, sier Thomassen.

Saken fortsetter under bildet.

MANGE OPPLEVELSER: Ti år etter at Henriette deltok i NNM i Tromsø, med pappa Bjørn Roald som støtte, får hun oppleve senior-NM på hjemmebane i Alta. Foto: Arkiv

– Å være en del av trenerteamet er veldig morsomt og lærerikt, og ikke minst er det fint å være en del av miljøet selv om jeg selv ikke satser like hardt som tidligere, sier Heitmann Mikkelsen som ikke angrer på noen av valgene hun har tatt i løpet av karrieren.

– Jeg valgte å flytte fra  Alta for å satse og har ikke angret et sekund på hverken flyttingen eller all den tiden jeg har brukt på trening og konkurranser. Jeg hadde fire fine år på Lillehammer hvor jeg ble kjent med masse herlige folk. Men som sagt angrer jeg heller ikke på valget om å trappe ned, avslutter 23-åringen.