Martti Raudas forteller til Altaposten at han har etter flere år i Nord-Norge bitt seg merke i det han kaller en meget uheldig sedvane. Nemlig tomgangskjøring.

– Det er så allment, at jeg lurer på om det er lovlig. Folk lar bilen stå på tomgang når man handler i dagligvarebutikk, og ellers. Dette skjer daglig i et relativt stort skala, også på sommeren, kommenterer han.

Nå ønsker han at politiet kommer på banen.

– Mitt spørsmål er i hvilken grad politiet vet om dette, har politiet gjort noe for å hindre tomgangskjøring, og hva kommer politiet til å gjøre med dette, spør Raudas.

Holdningskampanje?

Raudas har tidligere bodd i Vadsø. Der er han kjent med at det ble avholdt kampanjer i sosiale medier, rettet mot ungdom.

– I fjor hadde vi problemer med mobbing via sosiale media på Vadsø videregående. Politiet stoppet det effektivt ved å ta kontakt med ungdommer i samme plattform. Kunne det kanskje være tenkelig med bilister, undrer han.

– Unødvendig og uforsvarlig

Leder for operasjonssentralen i Finnmark, Bjørn Tormod Syversen, kan ikke huske at de tidligere har gitt noen bøter for tomgangskjøring. Det er allikevel ikke det samme som å si at det er greit. Tvert imot, så er det ulovlig og kan i verste fall medføre bøter på opptil 5.000 kroner.

– På vinteren kan man akseptere noen minutter for å varme opp bilen og fjerne is på rutene. Men det er ikke greit å la bilen stå på tomgang over lengre tid, da dette bidrar til både lyd- og miljøforurensing, sier han.

– Folk bør også tenke over sikkerheten. Bilfører har nemlig ansvar for at bilen står sikret og låst når man forlater den. Det er derfor ikke greit å la den stå mens man er inne på butikken en snartur, spiser frokost og så videre, legger han til.

– Raudas etterlyser tiltak fra politiet, hva kan gjøres?

– Dette oppslaget håper jeg når mange. Vi oppfordrer også alle som opplever unødvendig tomgangskjøring å ta kontakt med politiet, slik at det blir registrert og kan følges opp, sier Syversen.

Dette sier loven

Forskrift om kjørende og gående trafikk:

§ 16.Forstyrrende kjøring og unødig støy m.m.

1. I eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring med motorvogn. Der må det heller ikke foregå bruk av motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.

2. I eller ved bebyggelse skal kjørerute, fart og kjøremåte avpasses slik at ingen forstyrres unødig.