Venstre-politikeren er ikke overrasket over at det nå også kommer fram i den ferske rapporten fra Oslo Economics (OE) hvor det slås fast at det aldri ble utredet en alternativ sykehusstruktur.

– Nei, jeg er ikke overrasket, men derimot sjokkert over den standard som Helse Nord har lagt seg på for beslutningsgrunnlag for milliardinvesteringer, noe som igjen har direkte betydning for innbyggernes liv og helse. Nå må Stortinget reagere. Slik kan verken helseministere eller helseforetak få lov til å unndra et skikkelig faktagrunnlag for en svært viktig avgjørelse som har store konsekvenser for en hel befolkning, sier Noodt som roser ordfører Monica Nielsen for sitt engasjement for å få løftet fram kommunens syn.

Stoppet utredning

Hun følger dermed opp Alta Høyres leder, Laila Davidsen, som onsdag gikk ut med krav om at funnene i rapporten til OE må få konsekvenser for de ansvarlig i Helse Nord og Finnmarksykehuset, men at også helseminister  Bent Høies tillit må vurderes.

– Jeg gir Laila hundre prosent støtte i at de ansvarlige må stilles til ansvar. Samtidig ser vi at skyggeboksingen fortsetter mellom Helse Nord og helseminister Bent Høie. I dag kan vi lese at Helse Nord og Kristian Iversen Fanghol frikjenner helseministeren, og nå sier at avgjørelsen om å ikke utrede hva alternativ til dagens struktur vil bety for helse og samfunnsøkonomi, er helt og holdent tatt av Helse Nord. Dette vet vi ikke er korrekt, sier Noodt og kommer med følgende spørsmål:

– Kan du bekrefte, direktør Lars Vorland, at du på vegne av Helse Nord har gått ut i media en rekke ganger og slått fast at dersom dere ikke får en ny beskjed fra helseministeren om å utrede flere alternativer vil det ikke bli gjort? Har ikke Helse Nord en rekke ganger pekt på helseministren som årsak til at det ikke er utredet et beslutningsgrunnlag som ville gitt styret flere alternativ å velge mellom?

Direktør Kristian Fanghol i Helse Nord svarer på Noodts spørsmål på vegne av Vorsland:

– Vi skjønner at dette nå blir spørsmål om ord og formuleringer som sikkert kan tolkes. Realiteten er imidlertid helt klar. Helse Nord RHF og Finnmarkssykehuset står ansvarlig for alle de beslutninger som er tatt i disse sakene. Så er det også en realitet at Stortinget og regjering kan gi Helse Nord RHF oppdrag, uten at vi har fått det. Det har vi heller ikke etterlyst. Det betyr ikke at vi skyver statsråder foran oss. Det er en nøktern og saklig beskrivelse av virkeligheten.

Hadde bestemt seg

Både Noodt og tidligere Alta-ordfører Laila Davidsen viser til at planlegging og utredning i Helse Nord/Finnmarkssykehuset ikke har vært en åpen prosess med mål om å finne de beste løsningene. Tvert om hevder begge at både planprosess og utredninger har blitt tilpasset at avgjørelsen allerede var tatt om at det ikke skulle være endringer i strukturen, at det kun skulle være sykehus i Hammerfest og Kirkenes.

– Et slående bevis på dette avdekkes nå i OE-rapporten. Her blir det dokumentert at i forbindelse med utredning av spesialisthelsetilbudet i Alta  ble saken sendt på høring til Alta kommune med et forslag til mandat. I etterkant av høringen, og uten at Alta kommune fikk mulighet til å komme med sine synspunkter, ble mandatet endret. Nå het det i mandatet at sykehusstrukturen skulle ligge fast, sier Noodt.

Mandatet, som framkom gjennom vedtak i styret i Helse Nord, ble naturlig nok også førende for Finnmarkssykehusets strategiske utviklingsplan – et planverk og en prosess Laila Davidsen som daværende ordfører i Alta i ettertid har slått fast var av en slik karakter at det burde vært underlagt en granskning. I en enstemmig uttalelse fra Alta kommunestyre høsten 2017 ble det vist til at prosessen og «Strategisk uviklingsplan» var av en slik karakter at KS Finnmark ville avvise hele planverket. Ifølge uttalelsen fra kommunestyret ble det aldri gjort noen utredning/vurdering av alternativ struktur.

Noodt sier at  hun og noen andre politikere reagerte på at de ble presentert et vesentlig annet mandat i høringen enn det som ble lagt til grunn. Det var imidlertid umulig å få bekreftet hvordan og hvorfor dette ble gjort.

– Vi er glad for at Oslo Economics har belyst dette i sin rapport. Min tiltro til stortinget er at de nå stemmer gjennom dok-8-forslaget, stiller sykehusplanen i bero og får et skikkelig beslutningsgrunnlag på bordet.

 Bekreftes i OE-rapporten

I den siste OE-rapporten bekreftes det at mandatet for Alta-utredningen ble endret og at det ble tilføyd en setning om at dagens sykehusstruktur skulle legges til grunn for det som skulle utredes. Videre skriver OE:

«Det slås fast at Helse Nord RFH ikke har noe mandat fra sin eier (helseminister Høie, red. anm.) om å utrede sykehusstrukturen i Finnmark, i betydningen å vurdere lokalisering/omlokalisering av sykehus. Denne formuleringen lå ikke inne i mandatet som ble sendt på høring til Alta kommune og Finnmarkssykehuset, men synes å være et resultat av at Finnmarkssykehuset i sin styrebehandling av denne høringen foreslo at setningen «Lokalsykehuset for befolkningen i VestFinnmark skal ligge i Hammerfest» skulle tas inn i mandatet.

Helseministerens ansvar

I et innlegg i dagens nettutgave av Altaposten frikjenner direktør Kristian Iversen Fanghol i Helse Nord helseminister Bent Høie for at alternativ ikke er utredet. Fanghol hevder at dette helt og holdent var Helse Nords avgjørelse. I rapporten fra OE går det imidlertid fram at helseministeren har et selvstendig ansvar for å påse at det blir gjort forsvarlige utredninger. De henviser til hva Stortingets flertall uttalte følgende i innstilling om Nasjonal helse- og sykehusplan:

«Flertallet viser til at det påligger helseministeren og regjeringen et særskilt ansvar for aktivt å følge opp helseforetakene i den videre prosessen og påse at alle reelle alternativer drøftes og underlegges grundige analyser. Det er viktig at beslutningene kan begrunnes og at utfallet av diskusjonene ikke er avgjort på forhånd. I de lokale prosessene som skal gjennomføres er det særlig viktig at det legges vekt på reell reisevei for pasienter i alle deler av helseforetaket, de prehospitale ressursene og konsekvensene for disse, topografi, fly- og helikoptervær, utvikling og rekruttering til sykehuset m.m.»