Alta kristne grunnskole har tatt flere grep når det gjelder forebygging av seksuelle overgrep.

– Vi har drøftet dette i høst, og fra og med i år inngår det i vår lokale læreplan at undervisning om pubertet gjøres på 5. trinn. Jeg tenker at dette er en grei forandring, siden mange jenter også får sin menstruasjon før 7. trinn, sier rektor Håkan Funck til Altaposten.

I fjor høst avslørte Altaposten at Alta kristne grunnskole (AKG), som er dannet av læstadianske foreldre i Alta, limte sammen 22 sider i naturfagbøkene for elever på 5. trinn. Sidene der pubertet, forelskelse, seksualitet, homofili, samliv, forplantningslære, prevensjon med mer er beskrevet.

«Ikke hugget i stein»

Saken vakte nasjonal oppsikt og daværende styreleder Odd-Arne Thomassen svarte følgende på spørsmål fra Altaposten på om «ikke det er bedre at ungene på en trygg og saklig måte får vite om kropp og seksualitet fra en lærer eller en helsesøster, enn fra nettet»:

– Det er et poeng. Verden har endret seg enormt de siste årene og vi er selvsagt også nødt å se på våre læreplaner og vurdere om det er hensiktsmessig å fortsette slik vi har gjort til nå. Ingenting er hugget i stein, sa Thomassen, som forklarte praksisen slik:

– Seksualiteten og nysgjerrigheten ligger i alle menneskers natur, men vi har ikke ønsket å vekke denne interessen for tidlig.

TATT GREP: Rektor ved AKG, Håkan Funck, medgir at prosessen rundt undervisningen knyttet til seksualitet har vært nyttig. Foto: Hanne Larsen

Rektor Funck sier i dag at kompetansemålet i læreplanen er at elevene skal kunne forklare hva som skjer under puberteten, og samtale om ulik kjønnsidentitet og variasjon i seksuell orientering.

– I undervisningen rundt dette bruker vi to hefter, ett som handler om puberteten, som tas på 5. trinn og ett om samliv, som tas på 7. trinn. I forhold til kompetansemålet er det ikke noe som er utelatt, sier Funck.

– Limes sidene fortsatt igjen?

– Vi bruker flerårsbøker og har ikke bestilt noen nye og følgelig heller ikke gjort noen forandringer på nye bøker. Det er for meg et åpent spørsmål om noe eventuelt vil bli fjernet fra noen bøker. Kjernen i saken er uansett at vi skal undervise i tråd med læreplanene.

Smiso inn i varmen

Funck forteller at helsesøstrene i dag har fast tilstedeværelse på skolen og han bekrefter at skolens ansatte har gjennomgått kurs med Smiso (Senter for incest og seksuelle overgrep) om hvordan man forebygger og avdekker seksuelle overgrep. Smiso skal også ha et opplegg med elevene.

– Hele kurset for personalet er delt opp i to deler. Den første er gjennomført og den andre er planlagt, men ikke gjennomført enda. Deretter planlegger vi sammen med dem når undervisningsopplegget gjennomføres. De har det i utgangspunktet kun på ett trinn, og i lag med lærere fra skolen, sier Funck.

I 2015 skrev Altaposten at Smiso var velkommen til alle skoler i Alta for å holde foredrag for elever på 6.trinn om kropp, seksualitet og om seksuelle overgrep.

– Den mailen hadde jeg rett og slett oversett i mailboksen, så jeg hadde ikke fått svart dem, sier Funck til Altaposten i dag.

Annen mottakelse

Altaposten fikk i fjor bekreftet at helsesøstrene ikke hadde faste helsesøsterdager ved AKG, slik alle de andre skoler har. Altaposten fikk også tilgang til en mailkorrespondanse mellom helsesøsterleder i kommunen Tone Dervo og rektor Håkan Funck, som bekreftet at helsesøstrene slet med å komme inn på skolen slik de ønsket. Bare timer etter at Altaposten satte søkelys på saken, sendte Funck mail til Dervo. Hun sa til avisa i fjor at de følte at de ikke kunne operere like fritt som på andre skoler, og bekreftet at de i møter med styreledelsen ved skolen hadde fått beskjed om at når de skulle i kontakt med elevene var det ikke ønskelig at de snakket om sex og prevensjon.

– BLITT BEDRE: Helsesøstersjef i Alta kommune, Tone Dervo, sier åpenheten og mottakelsen fra AKGs side er positivt forandret siden i fjor høst. Foto: Hanne Larsen

I dag har helsesøstrene faste dager hvor de er på AKG og Tone Dervo beskriver arbeidssituasjonen slik:

–  Det er blitt mye enklere for elevene å bruke tjenesten når de vet når helsesøster er på skolen, sier Dervo.

– Blir dere instruerte av ledelsen ved skolen?

– Nei. Vi er ikke instruerte av ledelsen ved skolen. Samtidig kjenner vi til verdigrunnlaget deres og derfor er vi mer varsom enn på andre skoler. Vi prøver så godt vi kan å gjøre den jobben vi skal, i forhold til de nasjonale retningslinjene, samtidig som vi tar hensyn til det verdisynet som skolen har, sier Dervo.

– Er det elevenes eller ledelsens behov som kommer først?

– Det er elevenes.

– Så det er en forskjell etter at sakene om AKG var i media i fjor?

– Ja, det er noe helt annet. De har et helt annet fokus og vi blir møtt på en mer åpen måte enn før, sier helsesøstersjefen.

Nyttig prosess

Håkan Funck svarer slik når vi spør om han synes det har vært en nyttig gjennomgang for skolens del:

– Ja, jeg vil si det har vært en nyttig prosess. Det er veldig greit å aktualisere seg i takt med endringer i samfunnet.