– Mitt inntrykk som forsvarer er at organiseringen av politiet er under enhver kritikk, idet de ikke makter å ta unna de sakene de har til etterforskning, sier Nilsen.

Han anslår at restansen av saker hos politiet er betydelig, og sterkt økende sammenliknet med tidligere år. Fra 1. november til og med 31. desember har tingrettene Indre Finnmark, Øst-Finnmark, Alta og Hammerfest henholdsvis 16, 18, 14 og 10 meddomsrettsaker berammet.

– Greit at kriminaliteten kanskje går ned, men at det skal være så få saker er ikke riktig. Jeg har snakket med kolleger rundt om i fylket, og de opplever det samme, nemlig at det blir stadig lengre mellom hver straffesak.

Får konsekvenser

Altaposten har tidligere omtalt at lang liggetid hos politiet og videre i domstolen fører til strafferabatt for de som dømmes. Men om det kan gi strafferabatt er liggetid ugunstig for «alle»:

– Det er et menneskerettighetsproblem både for den tiltalte og den fornærmede at sakene blir gamle, sier Nilsen.

Sammensatt problem

Til Altaposten kommenterer påtaleleder ved Finnmark politidistrikt, Morten Daae, at Nilsen har rett i at det har vært en økning i restansene. Men han avviser at det kun skyldes politiets organisering.

– Noe skyldes utenforliggende årsaker. Folk slutter og bytter stillinger, sier han og peker videre på vakanse hos juristene og utfordringer der erfarne etterforskere har sluttet.

– Om man går noen år tilbake i tid, så har vi ikke en større restanse nå, enn det vi hadde da, sier Daae og viser til at da han begynte i politiet for 20 år siden opererte de med både to og tre år gamle saker.

Påtaleleder ved Finnmark politidistrikt, Morten Daae. Foto: Tom Skoglund / arkiv

Bedring i sikte

Daae forteller at omorganiseringene, som har foregått siden 2015, vil være ferdigstilt til 1. februar neste år.

– Én av de tingene vi jobber med, og som vi har begynt å se resultater av, er innføringen av et felles straffesaksinntak i politidistriktet. Vi kjører alle saken gjennom dette systemet og avgjør på denne måten cirka 40 prosent av alle saken i løpet av en syvdagersperiode.

Holder fristene

I forhold til de alvorlige sakene man snakker om, forklarer Daae at politiet klarer å holde saksbehandlingsfristen i de aller fleste saker som går på alvorlig voldskriminalitet, voldtektssakene og saker med gjerningsmenn under 18 år.

– Vi ser heller et problem med at vi berammer ganske langt frem i tid på grunn av kapasitetsproblem ved domstolene. Det har kommet færre saker fra oss, men samtidig har de nok annet å gjøre, slik at vi berammer langt frem i tid og i min mening for langt frem i tid, avslutter Daae.