– Følgetjeneste er sentralt når man snakker om fødende kvinner som har lang reisevei.

Det sier leder ved fødestua i Alta Gunn Olsen. Hun sier de er godt stilt og har jordmødre som følger de fødende til fødeavdelingen i Hammerfest, og de har bakvakt som tar vare på de som ligger igjen på fødestua.

– Vi ser på hver situasjon individuelt og dersom det kommer inn det vi kaller høyrisiko gravid, blant annet setefødsel eller tvilling-fødsel, så anbefaler vi at de drar til Hammerfest.

Leder ved fødestua i Alta, Gunn Olsen, mener de bør være representert i arbeidsgruppa. Fordi de har alle ordninger på plass kan de komme med gode innspill. Foto: hanne larsen

Til beste for fødekvinnene

Men ikke alle kommunene i fylket har det på samme måte. Derfor skal nå en arbeidsgruppe gå gjennom dagens tiltak og foreslå endringer.

Jordmorforeningen i Finnmark er enig med lederen for fødestua i Alta. Følgetjenestene må på plass i alle kommuner.

– Vi ønsker blant annet at jordmora i Kautokeino får anledning til å følge den fødende. Slik det er i dag får hun ikke dekt reisen fordi hun ikke har stor nok stilling.

Og situasjonen er den samme i både Karasjok og Nordkapp, sier leder Annie Henriksen, som har vært jordmor i Loppa i 20 år.

God samhandling i Finnmark

– Vi kan alltid gjøre ting bedre, men vi har allerede kommet langt. Det er fint at man setter i gang gruppearbeid som gir bedre samhandling. Samtidig vil jeg si at vi jordmødre er veldig flink til å snakke sammen, uavhengig av hvor vi jobber. Jeg ringer ofte jordmor i både Nordkapp og Kirkenes.

Bakdelen, ifølge Henriksen, er at de ikke får godtgjørelse for samarbeidet. Noe hun mener gruppen kan se nærmere på.

– Jeg savner at vi får avsatt midler til kvalitetssikring. Vi ringer til hverandre og vi møtes for å utveksle erfaringer og se hva vi kan gjøre bedre. Det burde vi få noe igjen for.

En av tiltakene som gruppen skal vurdere er hospitering og opplæring. Henriksen sier det er vel og bra, men at man ikke må tro at noen blir eksperter av den grunn.

– De blir langt i fra noen fødeekspert, slik som vi jordmødre og fødselsleger er. Likevel er det bra at de får innsikt i hva som skjer under en fødsel og det kan være en trygghet. Her i Loppa har jeg et godt og nært samarbeid med kommunelegen.

Gjennomgangen av tiltakene er bare en i rekken av flere. I forbindelse med samhandlingsreformen inngikk helseforetakene mange ulike avtaler med sine kommuner. OSO er leddet som driver fram avtalene mellom helseforetakene og kommunene.

I oktober møtte kommunenes og helseforetakets samarbeidsgruppe, OSO, og ble enig om at arbeidet skal starte allerede etter jul. Samhandlingsleder Leif Arne Aspehaug-Hansen i Finnmarkssykehuset sier kommunene allerede har foreslått sine representanter og han håper at en ny avtale er på plass tidlig neste år.

– Vedtaket gjenspeiler partenes ønske om å få presisert områder i denne avtalen til beste for fødekvinner i fylket med lang reisevei, sier Aspehaug-Hansen.