Anslaget på 30 stillinger er på det kommunale lønnsbudsjettet. Både Aleris og stiftelsen Betania har også store behov for sykepleiere de neste årene. Et forsiktig estimat fra helseadministrasjonen i Alta kommune, tilsier at det de neste tre til fire årene vil være behov for 29 sykepleiere i nyopprettede stillinger. Disse skal dekke områder som generell sykepleie, rehabilitering, akutt-, klinisk-, distrikts-eller avansert geriatrisk sykepleie, videreutdanning innen lunge, videreutdanning innen kreft, videreutdanning innen psykiatri med mer.

– Vi har ikke én dag å miste. Det tar tre år å utdanne en sykepleier, og rekrutteringskrisen er allerede et faktum i Alta og i veldig mange kommuner i Finnmark, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV).

Innfrir løfter

Alta-ordfører Monica Nielsen har over mange år hatt sykepleierutdanningen på toppen av sin agenda.

– Jeg har de siste årene invitert både Trond Giske, Marianne Aasen og Christian Tynning flere ganger til Alta, hvor vi har fått gitt våre partifeller i utdanningskomiteen god info om hvor viktig det er å øke utdanningskapasiteten i Finnmark gjennom et desentralisert tilbud i Alta. Vi vet at desentralisert tilbud gir god rekruttering av finnmarkinger inn i yrket og dermed er ekstra viktig med tanke på rekrutteringsproblemene som nå tårner seg opp, sier Nielsen.

Oppstart til høsten

Harstad-politikeren Martin Henriksen er utdanningspolitisk talsmann for Ap, og han er klar på at sykepleierutdanningen i Alta får full støtte hos det største opposisjonspartiet.

– Arbeiderpartiet vil i vårt alternative statsbudsjett foreslå 3000 nye studieplasser nasjonalt. Det gir blant annet rom til å satse på 30 nye studieplasser i sykepleie til UiT. Det betyr at man kan starte desentralisert sykepleieutdanning i Alta, sier Henriksen og legger til:

– Ordføreren i Alta har flere ganger tatt opp viktigheten for å få studieplasser til sykepleierutdanning i Alta. Vi mener det er riktig å få dette på plass snarest, fordi det er stort behov for flere sykepleiere i regionen.

Alta-ordføreren tror suksessen til prøveprosjektet, og at dette er studieplasser som kommer i tillegg til som i dag er på Campus Hammerfest, har fått Ap sentralt til å gå hundre prosent inn for å få til en snarlig reetablering av sykepleierutdanningen.

UiT er med

Varaordfører Anita Håkegård Pedersen som har jobbet i team med ordføreren for å få løftet fram reetableringen i av sykepleierutdanningen i Alta, forteller at de også har fått en bekreftelse fra UiT og rektor Husebekk om at sykepleierutdanningen i Alta har topp prioritert, riktignok av tilbud som ligger utenfor rammen til universitetetet. Dersom nødvendige bevilgninger nå kommer, er UiT klar til å starte opp.

– Skal UiT gjøre jobben for Finnmark som tiltenkt, er det helt nødvendig å få utdannet flere sykepleiere. Rekrutteringskrisen er allerede et faktum både hos oss i Alta og i veldig mange kommuner i Finnmark. Det er dessverre alt for få lokale studenter under utdanning og bare i Alta kommune er det snakk om rundt 30 nye stillinger som skal fylles de neste årene, påpeker Håkegård Pedersen.

Stortingsrepresentant Marianne Haukland (H) synes det er bra at flere parti nå peker på utdanningen i Alta, men mener det er «mot systemet» at UiT venter på statsbudsjettet, og ikke prioriterer utdanningen i Alta innenfor egen ramme.

– UiT burde selvsagt prioritert og igangsatt sykepleierstudiet i Alta. Det på samme måte som de har syklepleierstudie på Storslett, noe de har prioritert innenfor egen ramme som altså er økt betydelig i statsbudsjettet.