Rådmann Bjørn-Atle Hansen skal effektivisere kommunens drift. I praksis betyr det at drifta skal ned med 80 millioner kroner årlig.

«Prosjekt – Alta Kommune endret for livskraftig drift» skal komme med konkrete forslag til å slanke Alta kommune i form av kutt i antall ansatte. I formannskapet onsdag ble det antydet at 150 stillinger skal slankes bort. I Frp er skepsisen til prosjektet betydelig.

– Vi er med på dette, men på en betingelse: Det må ikke bli en ny prategruppe, sier formannskapsmedlem og leder i Alta Frp, Odd Erling Mikalsen.

Starter med pengebruk

Kommunen skal altså spare 80 millioner kroner årlig med en slankere organisasjon og økte inntekter. Men, prosjektet starter med å bruke over én million kroner for å drifte «Prosjekt – Alta Kommune endret for livskraftig drift». Prosjektet har en totalkostnad på 1,3 millioner kroner og skal finansieres ved bruk av bufferfond, 900.000 kroner, og 400.000 kroner fra  vedtatt budsjettramme. Det er søkt såkalte OU-midler til finansiering av prosjektet fra Staten. Eventuelle innvilgede midler vil brukes som finansiering av prosjektet og redusere bruken av fond.

– Det må komme noe konkret og handfast ut av dette. Det vil si, man må komme fram til konkrete innsparinger/endringer i driften som gir en netto besparelse på minst 50 millioner årlig. Det blir krevende, men er helt nødvendig, sier Mikalsen.

Bare prat?

Formannskapet vedtok at gruppeledere, eller den partiene selv utpeker, skal utgjøre styringsgruppe for prosjektet. Etter samråd internt i Frp mellom Ronny Berg, som er tilbake som gruppeleder fra 1. november, og partileder Odd Erling Mikalsen, er det enighet om at sistnevnte skal representere partiet i styringsgruppa.

Han er altså klar og tydelig på Frp ikke vil være med dersom det blir mye prat og resultatene uteblir. Det er helt i tråd med det tildligere leder av Alta Frp, Svein Berg, gikk ut og kritiserte kommunen for med tanke på det uvanlig høye sykefraværet i kommunen. Berg hevdet at det ble jobbet altfor lite mot konkrete tiltak, og for mye overordnet.

Resultatet er at sykefraværet har ligget skyhøyt, over ti prosent, gjennom  hele 2000-tallet.

Konsulentselskapet Agenda Kaupang er leid inn for å bistå kommunen under prosessen fram mot deadline og avslutning av prosjektet senest innen 1. januar 2019. I gårsdagens formannskapsmøte ble det besluttet at økonomiutvalget blir styringsgruppe for prosjektet. Dette etter ønske fra rådmannen for å sikre nødvendig politisk forankring.