Den anerkjente kunstneren stiller ut en rekke nye tegninger og fotografier i Alta Kunstforening sine lokaler. Utstillingen er i forbindelse med at foreningen i år har 50-års jubileum.

Gikk over grensen

– Ideen til motivene startet med at jeg og en kollega 10. februar i 2012 gikk over den russiske grensa på Pikevann ved Storskog. Dette var ulovlig og vi ble arrestert med en bot på 5.000 kroner hver, smiler Hernes, som har hatt en rekke utstillinger over det ganske land.

Utstillingen denne gang har med henblikk på den ufrivillige ulovlige grenseoverskridelsen, fått tittelen «Eg har gått over grensa». Temaet er nemlig noe som står oss som bor og lever i Finnmark veldig nært, nemlig grensa mellom Norge og Russland.

– En av tegningene er fem meter lang og viser den 197 kilometer lange grensen mot Russland. Jeg har alltid vært fascinert av grenser, for det er noe vakkert og samtidig farlig med grenser. Og med tanke på dagens flyktninger som må krysser mange grenser, så er teamet ganske aktuelt også, forklarer Hernes.

Avstand og nærhet

– Den røde tråden eller temaet er nærhet og avstand. Fotografiene som er av grensen mot Russland, er tatt på lang avstand, mens tegningene er veldig nære bilder av menneskekroppens ulike deler. Grenser kan nemlig være lang borte,  men også veldig nære rent fysisk. Kontrasten mellom betraktningene avstand og nærhet er fokuset, sier altakunstneren.

Hun påpeker at publikum selv kan tolke verkene som de selv vil.

– Jeg har jo mine ideer og tanker bak hvert foto og tegning, men de kan tolkes åpent og alle har vi våre egne grenser. Det er opptil hver og en hva de vil legge i motivene, sier altakunstnere, som selv skal være tilstede når utstillingen åpner lørdag i lokalene til Alta kunstforening.

ÅPNER LØRDAG: Sigfrid er godt i gang med å lage en flott utstilling i lokalene til Alta kunstforening. Foto: Reiulf Grønnevik