Få saker vekker så stor interesse i lokalsamfunnene i Kautokeino som den tradisjonelle vårjakta på ender. Ønsket er å holde tradisjonen i hevd, noe leder Johan Ingvald Hætta i Samisk fangst- og utmarksforening synes er prisverdig.

Hætta er likevel kritisk til at bestanden ennå ikke er evaluert. Han ønsker økning i kvotene fra dagens totale fellingstillatelse på 150 ender skutt på våren.

Maks to

For mens store flokker andefugl hekker i Kautokeino, tillater myndighetene at jegerne får felle maks to ender under den lovlige vårjakta. Kun jegere som har levert inn søknad, registrert seg og deltatt på loddtrekning kan ha håp om å få delta på vårjakta.  Ordningen opprører flere jegere. Nå skal saken opp på neste medlemsmøte i Samisk fangst og utmarksforening.

Samisk sedvane

I flere tiår har de hatt et regelverk som sier at vårjakt er ulovlig.

– Den permanente ordningen kom etter en forsøksordning over en 20-årsperiode. Forsøksordningen var resultat av konsultasjoner med Miljøverndepartementet som motpart. Vi aksepterte dette som en midlertidig ordning, mye på grunn av at man gikk god for at vårjakta som et samisk kulturuttrykk fikk vern. På den måten aksepterte myndighetene at dette var en samisk sedvane i Kautokeino, sier Hætta.

Invitasjon til tyvjakt

Samtidig som ordningen ble innført, ble kvotene satt svært lave.

– Vi så at det ble veldig små kvoter, men det ble lovet å se nærmere på bestandene og om det senere var muligheter for å øke, sier Hætta.

Han sier foreningen syntes det var et viktig første skritt å få aksept – og så behandle kvotene etterpå. Nå etterlyser de oppfølging fra det offentlige:

– Miljødirektoratet skulle kartlegge og vurdere bestanden. Samisk høgskole har i samarbeid med oss utarbeidet en søknad om midler til å gjennomføre et prosjekt for å kartlegge bestanden, men søknaden er avslått. Samtidig med vår undersøkelse skulle Miljødirektoratet gjennomføre et prosjekt som heller ikke er satt i gang, påpeker Hætta.

Han sier foreninga er lei av å vente på oppfølging fra myndighetene.

– På møtet 24. november skal vi sette opp en plan for hva vi skal gjøre videre. Det er etter min mening ikke grunnlag for å opprettholde den samiske tradisjonen med så små kvoter. Også Fefo skal inn her og vurdere jaktuttaket, for slik vi ser det, er de svært små kvotene nærmest en invitasjon til at noen tyvjakter.

Bærekraftig uttak

Men hva hadde vært et greit uttak? Innspill om en kvote på 1.000 ender har tidligere vært løftet inn.

– Vi mener dette ville vært et bærekraftig jaktuttak. Husk at vi har ikke bedt om å få jakte på arter som ikke har et jaktbart volum, og vi skal heller ikke jakte på fugl som står på rødlista. Under lovlig høstjakt på ender er det ikke noen begrensning, sier Johan Ingvald Hætta.

Da forskriften om vårjakt kom i 2013 skulle den gjelde til og med 2022 og ha klare geografiske begrensninger.

I forskriften går det fram at det kun er tillatt å felle hannfugler av artene stokkand, toppand og siland. Det er tillatt å felle totalt inntil 150 ender årlig, og av dette skal ikke antall felte toppand overstige 100 individer.

«Dersom bestandsforholdene for arter endrer seg vesentlig, kan Direktoratet for naturforvaltning foreta endringer når det gjelder kvotens størrelse og hvilke arter det kan jaktes på.», heter det i forskriften.

Undersøkelse koster

Ordføreren Johan Vasara er helt klar på at kvotene bør økes.

– Kautokeino kommune har hatt en prosess mot Direktoratet for naturforvaltning i ett års tid for å få en forbedring av kvotene, men direktoratet har avvist å gjøre noe med kvotene inntil en ny bestandmåling er gjort. De har gjort en bestilling til NINA og Samisk høgskole for å få igangsatt prosessen, men prosjektet er så langt lagt på is fordi departementet ikke avsetter midler til direktoratet, sier Kautokeino-ordføreren.

Han vil ikke tallfeste noen kvoter, men slår fast at kommunen er enig med og fangst og utmarksforeningen både faglig og politisk om at kvotene kan økes betydelig.

– Jeg synes godt departementet kunne løfte snuten litt vekk fra alle sine FN og EU-papirer og ta tak viktige saker for befolkningen, sier Vasara.

  • Totalt tillates det et uttak av 150 ender under vårjakta.

  • Det er kun tillatt å felle hannfugler av artene stokkand, toppand og siland. Og masimalt 100 toppender.

  • Til sammenligning felles det i Norge totalt rundt 13.500 stokkender i løpet av et år, ifølge SSB.