Før helgen gikk ordfører Monica Nielsen ut i Altaposten og fortalte at kommunene vil bruke store beløp på ytterlige dokumentasjon i sykehussaken. Til tross for at Alta kommune er i en presset økonomisk situasjon inviteres formannskapet onsdag til å bevilge 300.000 kroner for å få anerkjente Oslo Economics (OE), til å dokumentere påstanden om at Helse Nord konsekvent har unnlatt å følge opp utredningsplikten.

– Veldig viktig initiativ fra ordføreren. Venstre vil gi sin fulle støtte til et nytt dokument som tar for seg utredningsplikten og manglende oppfølging, sier gruppeleder for Venstre, Trine Noodt, til Altaposten.

Krever reaksjon

Noodt viser også til at hennes partifelle Raymond Londal er en av flere som også har bedt Riksrevisjonen ta tak i Helse Nords manglende vilje til å sikre framtidige milliardinvesteringer i sykehusstrukturen i Finnmark gjennom utredninger og et grundig beslutningsgrunnlag. Hun har stor tro på at Riksrevisjonen kommer på banen, men frykter at resultatene fra forvaltningsrevisjonen kan komme for sent.

– Denne unnfallenheten må helseministeren svare for. Det har vært et Svarte-Per-spill der Helse Nord og helsleministeren har brukt hverandre som alibi for å ikke imøtekomme kravet og loven om at store helseinvesteringer skal utredes med flere alternativ. Initiativet fra ordføreren og posisjonspartiene om å skaffe ny dokumentasjon fra Oslo Economics er veldig viktig i den fasen vi nå går inn i hvor dokument-8-forslaget som vil gi utredning, skal behandles i Stortinget. Derfor er jeg i likhet med ordføreren helt sikker på at vi vil få et enstemmig vedtak i formannskapet..

Presser på

Hun inviterer til en tverrpolitisk dugnad fra finnmarkspolitikerne rettet mot regjering og storting for å sikre flertall for dokument-8-forslaget.

– Vi får presse på alle sammen. Jeg mener også det må være rett å kreve en åpen høring i komiteen i en sak som har vært en verkebyll i årevis. Venstre er også i dialog med vårt medlem i helsekomiteen, forteller Noodt.

I samarbeid med leder i Finnmark KrF Svein Iversen og KrF-topp lokalt, Knut Klevstad, jobber nå ordføreren med å få et særmøte med leder av helse- og omsorgskomiteen, Olaug Bollestad (Krf). I tillegg har ordføreren oversendt komiteen mye dokumentasjon.

Når ordføreren drar til Oslo for å møte sentrale helsepolitikere har hun gjort det klart at det er aktuelt å ta med seg viktige støttespillere også utenom posisjonspartiene. Bakgrunnen er at de vil ha bedre kanaler inn i regjeringen og den borgerlige delen av Stortinget.