De siste 12 månedene har boligprisene i Norge hatt en gjennomsnittlig økning med 1,5 prosent. I vekstlokomoitivet i Finnmark har prisene i samme tidsrom økt med 9,4 prosent, det vil si over seks ganger mer enn landssnittet. Tallene framkommer i Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk ved angivelse av Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS som kilde.

– Vi er «kjerringa mot strømmen» i Alta. Myndighetenes tiltak for å kjøle ned boligmarkedet har virket. Det viser boligprisstatistikken, og mange  steder og regioner har en negativ vekst. Men i Alta, og faktisk i hele Finnmark, har vi en mye sterkere vekst enn det meste av landet. Jeg tolker det positivt, og som et klart tegn på at ungdommen vil bo og satse i fylket vårt, sier banksjef Ulf Tore Isaksen i Sparebanken Nord-Norge, før han legger til:

– Prisutviklingen er et utslag av optimisme og framtidstro.

Dro opp snittet

Banksjef Isaksen har ansvaret for regionen som består av kommunene Alta, Kautokeino, Karasjok, Loppa og Porsanger. Han gleder seg over at Alta som motor i Finnmark klarer å dra med seg resten av fylket, som endte med en prisvekst på 6,1 prosent.

Hammerfest og Kirkenes kan også vise til pene veksttall for de siste 12 månedene, men er betydelig lavere enn i Alta. Både banksjefen og daglig leder i EiendomsMegler1 i Alta, Lars Erling Lossius, ser at trenden fortsetter med stor interesse for kjøp av bolig i Finnmark, og fortsatt prisvekst.

– Alta er motoren i Finnmark, det er det ingen tvil om. Den veksten vi nå ser gjennom kommunal og statlig satsing i Alta gir utslag i boligmarkedet. Optimismen er stor, slår Lossius fast og trekker også Porsanger fram som en kommune som har snudd en negativ trend til en meget gledelig positiv uvikling.

Fortsatt økning

Både Isaksen og Lossius er tydelig på at prisveksten kunne vært høyere, om det ikke var for finansmyndighetenes strengere krav til bankenes finansiering.

De som nå skal inn i boligmarkedet og tar kontakt med banken for å få finansiert ny bolig møtes med krav om at de må stille med 15 prosent egenkapital av boligverdien.

– Mange låner også egenkapitalkravet, men da ved at foreldre eller familie stiller som kausjonist. Det svært gledelige er en trend der stadig flere unge sparer, og de sparer mer enn tidligere. BSU-en hvor unge kan spare til egen bolig med stor skatterabatt er veldig populært, men i tillegg ser vi at mange unge setter av enda mer penger etter å ha fylt opp BSU-en, forteller Ulf Tore Isaksen.

Han skjønner det godt dersom noen, spesielt de unge, reagerer på at han og andre gleder seg over stor prisvekst.

– For boligkjøperne er selvsagt sterk økning i boligprisene negativt, men oppsiden er at det viser et samfunn som går godt, hvor det er godt med arbeid og mye penger i omløp. Samtidig er det viktig for meg å understreke at boligprisene til tross den sterke veksten siste periode, fortsatt er lave sammenlignet med de store i nord – Tromsø og Bodø. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Bodø er 46.000 kroner og i Tromsø rundt 36.000 kroner. I Alta er den 31.599 kroner, påpeker Isaksen.

Det er også verdt å merke seg at når prisene i Alta de siste 12 måneder har økt med 9,4 prosent har prisene i Tromsø og Bodø i samme periode kun gått opp henholdsvis 2,1 og 4,3 prosent.

Vil øke

Hos EiendomsMegler1 er troen på at boligprisene vil fortsette å øke i Alta svært stor til tross for myndighetenes nedkjøling av boligmarkedet. Økningen i Alta fra kvartal to til kvartal tre i 2017 var langt lavere enn veksten i de siste 12 månedene, og prisene økte kun med 1,4 prosent. I Hammerfest forsvant prisveksten som hadde vært på 3,4 prosent til å bli helt flat, 0,0 prosent.

– Jeg er trygg på at veksten i prisene i Alta vil fortsette. Er det noen som sitter med leilighet og skal selge for å komme inn i ny og større bolig, kan de ta det ganske rolig. Mitt tips er at vi i Alta vil se en fortsatt jevn prisvekst som vil være størst i Finnmark. I Hammerfest og Kirkenes vil nok prisene flate mer ut, men heller ikke her ser jeg for meg noe dramatisk prisfall, synser Lars Erling Lossius.

Ny rapport sier at Finnmark er blant få fylker i Norge hvor boligprisene er ventet å stige neste år.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020. Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Venter svak vekst

I Finnmark ventes boligprisene å stige med 4,4 prosent i år, mens veksten neste år blir på moderate 0,3 prosent, viser rapporten. Finnmark er blant få norske fylker der Samfunnsøkonomisk analyse venter oppgang i prisene i 2018, skriver Dagens Næringsliv.

I Nord-Norge har det lenge vært høy innenlands fraflytting. Finnmark har i likhet med Troms og Nordland, opplevd netto innenlands flyttetap i samtlige av de siste femten årene.

– Fraflyttingen snudde imidlertid i 2008 grunnet innvandring, og i 2012 hadde innbyggertallet i landsdelen endelig passert den forrige befolkningstoppen i 1982. Høy innvandring har resultert i at befolkningen i Nord-Norge i gjennomsnitt har vokst med i nær 3.000 personer årlig de siste fem årene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Rundt halvparten av den ventede befolkningsøkningen i Nord-Norge vil komme i Tromsø, heter det i rapporten.

Få nye boliger

Generelt har boligbyggingen vært lavere enn befolkningsveksten i Nord-Norge de siste årene.

– I Finnmark forventer vi en boligbygging på drøyt 300 boliger for inneværende år, noe som vil forholde seg nokså stabilt gjennom hele prognoseperioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.