Tidligst i 2025 har Alta Sentrumsutvikling AS (ASU) anledning til å starte jobben med å utvikle det 215 dekar store området Prestegårdsjordet og Heitmann-eiendommen. Bygging her skal etter eksisterende planer først skje når eiendommene oppe på Sentrums-flata er utbygd – i henhold til avtale med jordbruksmyndighetene.

Hindrer utvikling?

Nå ber daglig leder Harald Karlstrøm om at selskapet får forsere planene, og starte jobben med å utvikle området allerede når behandlingen av kommuneplanens arealdel er gjennomført. Rulleringen av planen skal skje i løpet av andre kvartal 2019.

Ønsket til administrasjon og politikere er klart:

– Vi oppfordrer kommunen til å fjerne rekkefølgekravet som er der i dag. Dette sier at Alta sentrum må være helt fullt før arbeidet i nye Alta sentrum kan ta til. Et slikt krav frykter vi hemmer utviklingen av Alta, sier Karlstrøm.

Han hevder det allerede finnes store aktører som ønsker seg til Alta, men som ikke er villige til å reise bygninger i «kvadraturen» på sentrumsflata. Drøy pris og feil infrastruktur er blant det som hindrer etablering, ifølge Karlstrøm.

– Det er begynt å bli trangt på sentrum, for trangt mener vi. Prisøkningen på disse tomtene har også vært betydelig. Kravet er at det skal være «fullbooket» på sentrum før nye områder slippes løs. Jeg er ganske sikker på at det aldri vil bli fullbooket, slik utviklingen går nå. Derfor mener vi at man bør definere hele Prestegårdsjordet som sentrum, og samtidig oppheve rekkefølgekravene, sier han.

– Det er vekstimpulser der i dag som vi må ta vare på ved å tilby bedre tomtefasiliteter. Fortsetter vi å stramme så fryktelig til rundt Alta sentrum vil vi bremse utviklingen, spår Karlstrøm.

Salgsstart til neste år

Men selv om Prestegårdsjordet enn så lenge forblir båndlagt, starter ASU allerede nå arbeidet med å føre opp til sammen 75 leiligheter i randsonen ned mot det omtalte området. Leilighetene vil ha utsikt over Alta-dalen, og det som etter planen skal bli det nye Alta sentrum.

– Første byggetrinn består av 39 leiligheter, på prestegårdstomta. Her starter salget til neste år. Avhengig av når et gitt antall leiligheter er solgt starter utbyggingen av første byggetrinn. Neste byggetrinn på 36 leiligheter kommer i bakken nærmest E6, sier Karlstrøm.

I den anledning vil ASU også «tyvstarte» på arbeidet med infrastruktur ned til Nye Alta sentrum.

– Det ligger i utbyggingsavtalen at vi må utbedre Prestegårsveien når vi skal føre opp disse leilighetene. Tanken er at tar dette videre, slik at infrastrukturen er klar for det som videre skal skje nede på Prestegårdsjordet. Vi vurderer blant annet å bygge rundkjøringen inn på Aronnesveien, og bruke denne som et brohode for videre utbygging av infrastruktur inn i området, sier Karlstrøm.

Har råd til å vente

I et forsøk på å få fortgang i prosessen tilbød utbyggerne areal til en ny storskole «midt i indrefileten». Kommunen har så langt vært lunkne til dette, administrasjonen sikter seg foreløpig inn mot ny skole ved Komsa. Men blant andre Frp er positive til dette (se sidesak, red. anm).

En forsering av planene vil under alle omstendigheter ha stor verdi for ASU:

– Men det er ikke sånn at vi er avhengige av å komme i gang nå. Selskapet har svært lang tidshorisont på planene her. Ønsker ikke kommunen å sette i gang tidligere, så får vi bare la det bli stående og vente til kommunen mener det går an å starte, understreker Karlstrøm.