Den 31 år gamle mannen, som er bosatt i Vest-Finnmark, har i Alta tingrett avgitt en uforbeholden tilståelse. Han har erkjent å ha lastet ned filmene og bildene, og han forstod at han søkte etter og så på «barneporno».

I tiltalen heter det at han i perioden mars 2012 til april 2016 søkte seg frem til materiale som fremstiller seksuelle overgrep mot barn og/eller fremstillinger som seksualiserer barn helt ned til 2-3 års alderen fra flere ulike nettsteder og fildelingsprogram.

Videre lastet han ned og oppbevarte til sammen 1216 unike videofiler med en samlet spilletid på minst 300 timer og 23 343 unike bildefiler. Filene viste blant annet barn i seksuell situasjon med voksne, barn i seksuell situasjon med barn, barn i seksuell situasjon med seg selv og barn i seksuell posering.

Jobbet med barn

31-åringen har ingen utdannelse innen arbeid med barn- og unge, men han har tidvis jobbet i en barnehage.

Retten mener at allmenne hensyn tilsier at han skal idømmes rettighetstap for å ha omgang med barn gjennom arbeid og ved fritidsaktivitet.

– Retten fastsetter rettighetstapet for alltid. Det vises særlig til at den forbryterske aktivitet vedvarte i fire år og en måned, at grunnen til at den stanset var at politiet pågrep siktede og beslagla datautstyret, samt at det ikke foreligger holdepunkter for at siktedes seksuelle tildragelse mot barn skal avta i fremtiden, heter det.

Ett år og seks måneder

Påtalemyndigheten har foreslått at straffen settes til fengsel i ett år og seks måneder, med fradrag for fem dager for utholdt varetekt, samt påstand om inndragning av datautstyr.

– Retten finner, etter en samlet vurdering av de straffeskjerpende og de formildende omstendigheter i saken, straffen passende.