– For meg og politisk ledelse er pri én å få et beslutningsgrunnlag som kan sikre Alta og Kautokeinos befolkning sikkerhet for liv og helse, noe vi ikke har i dag, sier ordfører Monica Nielsen

Hun er sikker på tverrpolitisk enighet om å bruke 300.000 kroner på å få samlet inn og lagt fram en solid dokumentasjon på at Helse Nord ikke har utredet alternativ til bygging av et nytt hovedsykehus for Vest-Finnmark. Det er et brudd på kravene som Stortinget i egen forskrift har satt til helseforetakene når de skal gjøre tunge investeringer.

– Fraværet av beslutningsgrunnlag gjør at befolkningen i hele Finnmark kan ende med at vi får en struktur som stjeler penger fra de helsetjenestene som befolkningen skal ha, slår ordfører Nielsen fast som sammen med de kvinnelige toppolitikerne i Alta står i frontlinjen i sykehuskampen.

Bruker 300.000 kr

Til tross for at Alta kommune er i en presset økonomisk situasjon inviteres formannskapet til å bruke 300.000 kroner på å få et av landets mest anerkjente samfunnsanalysemiljø, Oslo Economics (OE), til å dokumentere at Helse Nord konsekvent har unnlatt å følge opp utredningsplikten.

OE skal ifølge ordføreren i detalj vise hva lov og regelverk krever av utredning før milliardinvesteringer i helseforetakene. Nye Hammerfest sykehus startet med anslått kostnad til 1,2 milliarder i første del av planlegging. I dag er anslaget hevet til 2,2 milliarder, og det er nærmest akseptert at bygges sykehuset ut fra foreliggende planer vil prisen ende på opp mot tre milliarder før det står ferdig.

– Oslo Economics skal dokumentere og beskrive hvilke krav til utredning som Helse Nord har omgått og unnlatt å få gjort. Samtidig vil OE også dokumentere at grundige utredninger har vært en forutsetning for endringer i sykehusstruktur i andre geografiske områder i Helse Nord, men også i andre helseforetak.

For ordførerener det viktig gjennom konkrete eksempler å vise til at de ikke krever at myndighetene skal ha et ekstraordinært grundig beslutningsgrunnlag i Finnmark, men et minimum av beslutningsgrunnlag i likhet med resten av landet.

Haster

Monica Nielsen føler seg trygg på at hun har hele formannskapet i rygget, i tillegg til positiv innstilling fra administrasjonen. Engasjementet av OE til en ny utredningsrunde tror hun vil ha bred støtte. Samtidig vurderer ordfører å trekke inn flere deler av det politiske miljøet i en skikkelig sluttspurt rettet mot Stortinget og behandlingen av dokument-8-forslaget som krever at Helse Nord å igangsetter en helhetlig og uavhengig utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

– Derfor må OE-utredningen som vi nå bestiller, være ferdig til helse og omsorgskomiteenstarter sin sluttbehandling av dok-8-forslaget. Det er satt frist for nye innspill til 16. november, og OE har lovet å ha sin nye utredning klar til 14. november. Formell sluttbehandling i komiteen blir 28. november med debatt i Stortinget plenum og votering den 5. desember, forteller Alta-ordføreren.

Møter komiteen

I samarbeid med leder i Finnmark KrF Svein Iversen og KrF-topp lokalt, Knut Klevstad, jobber nå ordføreren med å få et særmøte med leder av helse- og omsorgskomiteen. Det er nestleder i KrF, Olaug Bollestad, som leder helsekomiteen. I tillegg har ordføreren oversendt komiteen mye  dokumentasjon.

Det gjeler OEs opprinnelige utredning som konkluderer med at nytt akuttsykehus i Vest-Finnmark bør bygges i Alta, og at dette vil gi stor helsemessig og samfunnsøkonomisk gevinst. Også de to siste notatene fra Helse Norge og OE er oversendt komiteen.

– Notatet fra Helse Nord bekrefter at det ikke er gjort noen utredning. Vi vet det, Helse Nord vet det samme, men nå handler det om å få dette synliggjort også for Stortinget før dokument-8-forslaget skal behandles. Derfor brukes vi nå både ressurser og veldig mye tid på denne saken, klargjør Nielsen.

Hun har også bedt om et møte med samlet helsekomite. I eposten til komiteleder og saksordfører for dokument 8-forslag, Jan Steinar E. Johansen (Frp), skriver Alta-ordføreren:

«På vegne av Alta kommune ønsker undertegnede å møte en samlet komite før saken er ferdigbehandlet i komiteen.

Saken om sykehusstruktur i Vest Finnmark er også en såpass stor og viktig sak der en åpen høring der partene hadde fått mulighet til å fremlegge både standpunkt og dokumentasjon hadde gitt en godt utgangspunkt for komiteens behandling, representanter fra Alta/Kautokeino vil stille i en slik eventuell høring.»

Dette er dokument-8-forslaget:

Representantforslag om sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

Dokument 8:12 S (2017-2018) forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen iverksette nødvendige utredninger for en fremtidig sykehusstruktur i Vest-Finnmark som ivaretar pasientens beste.

  • 2. Stortinget ber regjeringen utrede akuttsykehus i Hammerfest, akuttsykehus i Alta og akuttsykehus både i Alta og Hammerfest.

  • 3. Stortinget ber regjeringen sørge for at utredningene om fremtidig sykehusstruktur i Vest-Finnmark vurderes særskilt opp mot andre geografiske områder med flere sykehus (på mindre areal, en mindre befolkning og med kortere avstander) enn det er i Vest-Finnmark, slik som Ofoten, Vesterålen, Lofoten, Hardanger, Voss osv.

  • 4. Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget om fremtidig sykehusstruktur i Vest-Finnmark.