Sunna Maret Gaup Utsi har i mange år stått på forskjellige scener i hjembygda. Den sangglade Kautokeino-jenta kan nå få muligheten til å vise seg frem i en større sammenheng.

Stilte på audition

22-åringen gjorde nemlig sine saker bra da hun var på audition i Norske Talenter. Det var en ny og spennende opplevelse for Gaup Utsi som har vært sanginteressert så lenge hun kan huske. Hun begynte å opptre allerede i tiårsalderen, og det var hennes mor som fikk hennes interessert i sangen. Sunna Maret er i dag glad for at det ble nettopp sangen og musikken som ble hennes store hobby og lidenskap.

– Jeg ble både glad og litt overrasket da jeg fikk telefon om at Norske Talenter ville se litt nærmere på meg. Jeg må innrømme at jeg var spent da jeg satte meg på flyet og reiste sørover, sa Sunna Maret til Altaposten. Hun var mer nervøs enn vanlig da det nærmet seg hennes tur til å entre scenen i Kimen kulturhus i Stjørdal. Det praktfulle bygget som hadde en prislapp på nesten 700 millioner kroner da det sto ferdig for godt og vel ett år siden.

Eneste finnmarking

Sunna Maret Gaup Utsi konkluderte med at Norske Talenter-auditionen ikke var helt som hun hadde sett for seg. Det ble mer filming, logistikk og venting enn det den lokale førstegangsdeltakeren var forberedt å.  Gaup Utsi tok det med et smil og ikke minst en utfordring. Ventingen ga henne muligheten til å komme i kontakt med likesinnede fra hele landet. Hun var for øvrig den eneste fra Finnmark som var innkalt til audition i Stjørdal.

Det er en av tre norske audition-byer. Bergen og Oslo er de to andre. De aller fleste som får muligheten på disse tre stedene har vært gjennom «precast» før de ble sendt videre. Sunna Maret la ikke skjul på at hun hadde forhåpninger om å gå videre da hun landet på Trondheim Lufthavn Værnes, og deretter sjekket inn på kulturhuset hvor TV2 samlet alle deltakerne.

Egenprodusert materiale

Tiden vil vise om hun som fremførte en egenkomponert sang som heter «Nå erkjenner jeg det» dukker opp på TV-skjermen etter hvert. Bjarne Brøndbo er en av dommerne. Gaup Utsi fikk møte både han og andre i dommerpanelet før hun skulle i aksjon. De ønsket henne lykke til. I etterkant ga de kompetente dommerne uttrykk for at de var fornøyde med det som Gaup Utsi presterte. Deltidsstudenten var mange erfaringer rikere da hun reiste heim.

– Jeg vil ikke ha vært denne opplevelsen foruten. Det var som sagt kjekt å få prøve seg i en setting som dette. Lærerikt og inspirerende er det også, ettersom du får konkrete tilbakemeldinger, sa debutanten. Lysten til å synge og ikke minst spille gitar har egentlig aldri vært større enn det som er tilfelle akkurat nå.