Det var helseminister Bent Høie som kontaktet Helse Nord og påla foretaket å legge fram en samlet vurdering av hvilke utredninger og vurderinger som beslutningsgrunnlaget for dagens sykehusstruktur inneholder. Etter at oppsummeringen foreligger er likevel ikke helseministeren særlig interessert å snakke om «utredningen» som ble spilt ut som et trumfkort i valgkampen. Om Helse Nords utredning sier Høie:

– Hvordan Helse Nord har gjort dette, mener jeg ikke noe om, men jeg forstår at styret har fattet et enstemmig vedtak om valg av tomt for lokalisering av Hammerfest nye sykehus.

– Vi kjenner diskusjonen om sykehusstrukturen i Finnmark, klargjør Høie og hevder det var grunnen til han ba Helse Nord legge fram et helhetlig beslutningsgrunnlag.

Lokalpolitiker og fylkespolitiker for Frp, Claus Jørstad, forstår at helseministeren ikke vil ha fokus på det ferske notatet til Helse Nord. Frp er regjeringspartner med Høie og Høyre.

– Helseministeren vil naturlig nok holde munn i stedet for å si det alle andre har sett: Helse Nord-notatet var pinlig svakt og forsterket at det ikke er foretatt selv den minste utredning av sykehusstrukturen. Likevel skal altså Høie og Helse Nord bruke mellom to og tre milliarder kroner på et nytt sykehus i Hammerfest. Høie fratar Helse Nord muligheten til å gjøre jobben sin. Det gjennom å utrede og få på plass et beslutningsgrunnlag som må være på plass før det kan brukes milliarder av samfunnets penger, påpeker Jørstad.

– Vet fortsatt best

Altaposten har bakgrunn av notatet som administrerende direktør Lars Vorland la fram på vegne av Helse Nord i midten av oktober, og en omfattende tilsvarsrapport utarbeidet av samfunnsanalysebyrået Oslo Economics, stilt helseministeren noen spørsmål. Høie har besvart spørsmålene skriftig. Det er Høies statssekretær Anne Grethe Erlandsen som har ført pennen i svarene.

– Er helseministeren fornøyd med beslutningsgrunnlaget som framgår av oppsummeringen som Helse Nord har gjort etter anmodning av departementet?

– Vi kjenner til diskusjonen om sykehusstruktur i Finnmark. Det er grunnen til at vi ba Helse Nord sørge for at styret var godt informert om både debatten og argumentene i forbindelse med behandlingen av tomtevalg for nytt sykehus. Hvordan Helse Nord har gjort dette, mener jeg ikke noe om, men jeg forstår at styret har fattet et enstemmig vedtak om valg av tomt for lokalisering av Hammerfest nye sykehus. Dette vedtaket innebærer at dagens sykehusstruktur opprettholdes. Det er i tråd med det Stortinget har bestemt.

– Er helseministeren enig med at det kommer fram både i oppsummeringen fra HN og fra OE at det aldri er utredet alternativ til dagens sykehusstruktur i Vest-Finnmark?

– Det skal fortsatt være to sykehus i Finnmark. De er slått fast av både nåværende og forrige helseminister. Det er verken faglig eller økonomisk bærekraftig med tre sykehus i Finnmark. Stortinget har bestemt hvordan sykehusstrukturen i Norge skal være. Det skjedde under behandlingen av Nasjonal helse- og sykehusplan. Både Hammerfest og Kirkenes har et lite pasientgrunnlag, men Stortinget har slått fast at det er nødvendig med akutt kirurgi begge steder på grunn av tøft klima og store avstander. Stortinget har ikke vurdert eller foreslått noen endringer i sykehusstrukturen i Finnmark under behandlingen av helse- og sykehusplanen. Helse Nord har derfor ikke hatt noe mandat for å foreslå endringer i sykehusstrukturen.

 – Mener helseministeren på bakgrunn av det klare råd fra OE, som hevder ingenting av det som framkommer i deres første rapport er tilbakevist av nye fakta eller opplysninger, og at det er nødvendig å igangsette en helhetlig faglig utredning av flere alternativer for å få fram den mest optimale strukturen, økonomisk, samfunnsmessig og ikke minst helsemessig?

– Sykehusstrukturen i Finnmark er vedtatt av et flertall i Stortinget under behandlingen av Nasjonal helse- og sykehusplan i fjor. Helse- og omsorgsdepartementet forholder seg til dette vedtaket og styrer sykehussektoren i tråd med det.

– Vil helseministeren ta hensyn til at tre av fire regjerings/støtteparti offentlig har krevd at det igangsettes full utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark?

– Se vårt svar på spørsmålene over.