Claus Jørstad (Frp) tror regjeringen vil gå for utredning. Men da må tilfelle flere regjeringsmedlemmer endre standpunkt.

Helseminister Bent Høie (H) har overfor Altaposten bekreftet at han ikke ser at verken Helse Nords gjennomgang av beslutningsgrunnlaget for nytt sykehus i Hammerfest, eller Oslo Economics tilsvarsnotat, endrer det faktum at sykehusstrukturen ligger fast.

– Flau smak i munnen

I dag tror gruppeleder i Alta Frp og fylkespolitiker Claus Jørstad at både Høie og andre som gikk høyt på banen i saken, sitter tilbake med en flau smak i munnen.

– Det er slått fast at det ikke finnes noen utredning, og nå må regjeringen snu og pålegge Helse Nord å få fram et faktagrunnlag. Stadig flere, også på sentralt hold, ser at det må plass en helhetlig faglig utredning vi alle kan ha tillit til.

– Kan regjeringspartiet Frp gjøre en forskjell?

– Vi jobber knallhardt mot Frp på Stortinget, og jeg stoler fullt helt at vår mann i Oslo, Bengt Rune Strifeldt, vil lykkes med å få regjeringen til å gå for utredning. Uansett har vi dokument-8-forslaget i Stortinget som en siste mulighet dersom mot formodning regjeringen ikke vil gå for utredning, påpeker Jørstad.

Skulle endre stemningen

Frank Bakke-Jensen annonserte store forventninger da helseminister Høie før valget ga Helse Nord ordre om å legge fram fakta om sykehusstrukturen. Bakke-Jensen, som er regjeringskollega med Høie, gikk høyt på banen i valgkampen og lovte fakta på bordet. Det med klar adresse til både politikere og innbyggere som krever utredning med flere alternative lokaliseringer av akuttsykehus, blant annet i Alta. Om arbeidet Helse Nord skulle utføre sa Bakke-Jensen følgende til Altaposten:

– Det vil bli et greit svar til de som hevder at strukturen ikke er basert på et solid kunnskapsgrunnlag. Kanskje burde oppsummeringen kommet lenge før, men det er i alle fall bra at den nå kommer, sa Bakke-Jensen.

Trodde på dokumentasjon

Han forskutterte også hva resultatet ville bli av framlegget til Helse nord som ble ferdig mange uker etter valget.

– Påstanden om at det ikke finnes et grundig og faglig beslutningsgrunnlag for strukturen som det nå jobbes etter i Vest-Finnmark er jeg sikker på vil framstå i et helt annet lys når dokumentasjonen kommer på bordet. Det vil også gi trygghet for befolkningen om at den nasjonale sykehusplanen er basert på et solid faktagrunnlag og flere faglige godt forankrede utredninger, sa Bakke-Jensen.

Claus Jørstad tror Høyre og Frank Bakke-Jensen blir tvunget til å snu, etter at Helse Nord selv har dokumentert at det ikke finnes et forsvarlig beslutningsgrunnlag som inkluderer en helhetllig utredning a strukturen.

– Bakke-Jensen lovte dokumentasjon på at beslutningsgrunnlaget var godt. Når alle er enige om at det ikke finnes noen utredning, og at dermed heller ikke et beslutningsgrunnlag, bør jo saken være biff. Jeg regner med at Bakke-Jensen står for det han lovte velgerne i valgkampen.

  • Altaposten har forsøkt å komme i kontakt med Bakke-Jensen for en kommentar til saken, men har ikke lykkes.