Det sier styreleder i Fefo, Raymond Robertsen. Det står i sterk kontrast til rådmann Bjørn-Atle Hansens oppfatning. I etterkant av folkemøtet på i Saga grendehus med arealplanen som tema,  tordnet Hansen mot Fefo.

Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen. Foto: Jarle Mjøen

– Det er utrolig frustrerende. Fefo melker området økonomisk og tar inn svært store beløp årlig. Samtidig har det vist seg helt umulig å få Fefo til å være med å tilrettelegge for helt hødvendig infrastruktur. Fefo skyver ansvaret over på Alta kommune og hytteeierne. Det er sannheten, og derfor har Alta kommune og brukerne av Bolo-området et kjempeproblem, slo rådmannen fast.

På lag

Han får full støtte av kommunens «finansminister», Ap-topp Ole Streinar Østlyngen. Han sier at forventningene til Fefo var store da Finnmarksloven kom for 10 år tilbake.

– Vi skulle bli herrer i eget hus. Få kontroll på felles grunn i Finnmark. I stedet for at pengene skulle sendes sørover gjennom Statsksog-systemet, skulle forvaltningen gi finnmarkingene gode muligheter til jakt, fiske og bærplukking for en rimelig inngangssum. Grunneieren skulle bidra til å stille areal rimelig tilbruk for  kommunene slik at de skulle kunne legge til rette for at ungdommen skulle få boligtomt rimelig. Gjennom Fefo skulle det legges til rette for at også finnmarkingene skulle kunne ha fritidshytte, forklarer Østlyngen og viser til at det motsatte er blitt resultatet.

– Fefo kjører på med knallhard markedspris på boligareal, krever festeavgift for et punktfeste til hytte på et nivå vi i Finnmark ikke har vært i nærheten av noen ganger. For ungdom har markeds- og pengetenkingen til Fefo blitt en ulykke.

– Bare penger

På folkemøtet ga kommunens administrasjon klar beskjed om at Fefo framstår som en ikke-eksisterende samarbeidspartner. Opprusting av Bolloveien, som har vært satt som en forutsetning fra hytteforeningen for fortetting og utlegging av flere tomter, er satt på vent. Veien ble delvis oppgradert og satt i stand for et par år tilbake. Kun det siste toppdekket ble sløyfet etter at kommunen hadde brukt over tre millioner kroner på prosjektet. Deretter nedklassifiserte kommunen veien til privat vei, og venter nå på at hytteforeningen og Fefo skal sørge for å holde standarden på akseptabelt nivå gjennom danning av et veilag. Så langt har ikke jordskifteretten kommet noen vei med veilaget. Ifølge rådmann Bjørn-Atle Hansen fordi Fefo forholder seg passiv.

– Kan Alta kommune sette krav til Fefo at det ikke kommer flere hyttetomer i området før parkeringsplasser og tilgjengelighet inn i området med en vei som holder en lv, men god standard, er på plass?

– Vår dilemma er at vi ønsker å legge til rette for flere hyttetomter i tråd med ønsker fra befolkningen. For å få til gode løsninger er vi avhengig av å ha Fefo med på laget, sier rådmannen.

60 nye hytter

I forbindelse med rulleringen av arealplanen har planadministrasjonen et ønske om å fortette Bollo-området med rundt 60 nye htter. Ifølge fagleder for arealplanarbeidet, Hallgeir Strifeldt, er det god plass til et begrenset antall hytter.

– Vi har invitert Fefo til å påta seg arbeidet med å ta et reguleringsansvar for nye hytter, men har ikke fått respons, klargjør Strifeldt.

Politisk kommer det samstemte signaler fra ulike parti om et betente forholdet til Fefo. Ole Steinar Østlyngensynes det er synd at markedstenkingen i Fefo er i ferd med å legge vekstsenteret Alta i en tvangsgrøye som hindrer utvikling.

– Hvilke andre steder i Finnmark krever Fefo17.000 kroner årlig i festeavgift for et punktfest til hytte? Det er svært urettferdig at i Alta må den vannlige mann og kvinne hvert år ut med 17.000 kroner for ei hyttetomt, samtidig som årlig festeavgift andre steder i Finnmark er noen hundrelapper. Jeg tror ingen parti eller politikere i Alta kan forsvare den ekstreme markedsprisingen av boligareal og festeavgift på hytte, sier Østlyngen.

– Ikke vårt ansvar

Styreleder i Fefo, tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Raymond Robertsen, ber om at følelser legges vekk og at man tar et prinsipiell utgangsunkt for debatten. Han holder fast ved at tyngre infrastruktur som veier og større parkeringsanlegg ikke er Fefos ansvar. Stortinget har lagt dette ansvaret på kommune, fylke og stat, og i tilfellet Bollo er det kommunens ansvar.

Raymond Robertsen. Foto: Arkivfoto

– Vigår ikke inn og sørger for vei til hyttefelt verken i Kvalsund, Kirkenes eller noen som helst andre kommuner i Finnmark. Så synes også jeg det er legitimt å stille krav til Fefo om at vi også skal være med å bidra der det anlegges hyttefelt på grunn vi eier. Men det må være mindre omfattende tiltak, som eksempel båtopptrekksplasser, skilting, turløyper med mer. Men det sier seg selv at vi med vår begrensede økonomi ikke kan ta ansvaret for vei. En vårløsnng hvor veien ødelegges kan ruinere Fefo om vi har det hele og fulle økonomiske ansvaret for veien, forklarer Robertsen.

Han vedgår at det kommer inn mye penger fra Bollo hyttefelt, både fordi det er veldig mange hytter her, og at de siste tomtene har stive festeavgifter.

– Jeg vil imidlertid ta avstand fra påstander om at Fefo bare er ute etter å melke områder for penger, og ikke er villig til å bidra. Vi forholder oss til prisnivåret som er i Alta kommune og er ikek markedsledende.