24. oktober ble selskapet Mosquito Air Taxi AS registrert i de offentlige registrene. Dermed har Kautokeino kommune fått sitt eget lille kommersielle flyselskap.

Daglig leder og styremedlem Per Helge Mannsverk har trua på at det er et marked for selskapet.

– Dette blir spennende. Vi mener det er et marked for oss, sier han.

Godkjenninger

Nå gjenstår det å få de siste godkjenningene i på plass. Selskapet har en finsk samarbeidspartner og det er dette selskapet som innehar løyve for kommersielle flygninger.

– Vi hadde håpet å komme på vingene denne sesongen, men det har tatt litt lengre tid enn det vi forutså, opplyser Mannsverk.

For tiden er han student på Luftfartsskolen på Kjeller. Her skal flysertifikatet oppgraderes til også å omfatte kommersielle flygninger med passasjerer.

Nå tar selskapet sikte på å være på vingene tidlig i juli neste år.

– Juni vil gå med til opptrening av piloter, forteller han, og legger til at han regner med å ha 2-3 piloter i drift.

I tillegg vil Mannsverk selv ta del i flygingene når de siste sertifikatene og flytimene er i boks.

Sjøflyturisme

Ifølge Mannsverk er det ingen flyselskaper i Finnmark som kan gi det samme tilbudet som Mosquito Air Taxi AS tenker å tilby.

– Dette blir et tilbud i markedet som ikke har vært i fylket siden Arctic Air ble lagt ned i 2003, forklarer han.

Mosquito Air Taxi AS skal satse på turistflygning med sjøfly. Dermed begrenser flysesongen seg til 4-5 måneder i løpet av sommeren og høsten. Likevel regner Mannsverk med at det kommer til å bli arbeid året rundt.

– I første fase skal vi ha et fly, så får vi se an markedet etter hvert, opplyser Mannsverk.

Realistisk plan

Flyet er en Cessna 180 Skywagon som for tiden står parkert ved Gargoluoppal. Flyet har plass til tre passasjerer og en pilot. I tillegg mener selskapet sjøfly er et miljøvennlig alternativ, all den tid avgang og landing skjer på vann og ikke etterlater seg spor i naturen.

– Nå holder vi på med inspeksjoner og vedlikehold for å tilfredsstille sikkerhetsnivået som kreves, forklarer Mannsverk.

Vedlikehold er bare en av mange utgiftsposter selskapet vil få fremover. Det er kostbart å drive flyselskap.

– Vi mener vi har lagt en realistisk plan og vi har trua på at det er mange som vil benytte seg av tilbudet, fastholder Mannsverk.

Mosquito Air Taxi AS styre har representanter fra både Alta, Porsanger og Kautokeino kommuner. I tillegg til Mannsverk er Ellen Anne Nilsdatter Bueng valgt som styrets leder, mens Arnt Roar Olsen, Jan Kåre Amundsen, Per Nilsen Bueng og Raymond Solheim utgjør resten av styret i selskapet.