Finnmarkskollektivet går stadig nye veier. Når Finnmarkskollektivet nå har vunnet et stort anbud, betyr det ny oppbygging, et nytt fagmiljø og helt ny satsing i Alta. To avdelinger, Langfjorden og Spikergjerdet, skal bli til tre. Og det er bare to måneder etter at de åpnet avdeling Spikergjerdet.

– For pasientene betyr det at de kan få raskere hjelp. For oss at vi kan bygge opp en ny avdeling og lage et større fagmiljø, sier psykologspesialist Per-Erik Davidsen.

– Vi må ansette flere; psykologer, psykiatere, sosionomer, sykepleiere, miljøterapeuter, med flere, forteller han.

Det var en stor dag for ledelsen ved Finnmarkskollektivet torsdag da de fikk beskjeden om at anbudet om polikliniske spesialisthelsetjenester innen psykisk helsevern til pasienter i Finnmark var tildelt dem.

Anbudet betyr nye kompetansearbeidsplasser, som igjen vil være med på å styrke et allerede godt fagmiljø. Denne gangen utenfor rusbehandling, men lenge etterlengtet psykisk helsevern.

– Dette betyr ikke bare at vi kan gi et helt nytt tilbud. Det betyr også at vi kan bygge opp et større fagmiljø, forteller Davidsen.

– Hva betyr dette økonomisk?

– Anbudet er en rammeavtale, så den gir utbetaling per time per pasient, og ikke som en sum. Det betyr likevel svært mye for oss at vi kan bygge opp en helt ny avdeling, forteller spesialisten.

Ny spesialisthelsetjeneste

Det dreier seg om en rammeavtale rundt psykisk helsevern. Når pasienter blir henvist fra fastlege til spesialistpoliklinikk, fastsettes en frist for offentlig behandling.

Den offentlige spesialisthelsetjenesten har i perioder hatt problemer med å gi pasienter behandling innen fastsatt frist for oppstart av behandling. Fristbruddpasientene skal etter 1. januar tas hånd om av Finnmarkskollektivet, som skal gi tilsvarende tilbud som den offentlige spesialisthelsetjenesten ellers ville gitt.

Finnmarkskollektivet er en ideell stiftelse, noe som innebærer at det ikke tas utbytte av et eventuelt overskudd. Eventuelle overskudd kanaliseres tilbake til organisasjonen.

Anbudet er todelt og gjelder for barn og unge under 18 år, og for voksne.

Tilbudet skal starte opp 1. januar 2018. Fra da av er det Finnmarkskollektivet som skal sørge for diagnostisering, utredning og behandling, suicidalrisikovurdering, voldsrisikovurdering, individuell plan, og brukermedvirkning.

Kontorer i sentrum

Den nye avdelingen vil bli bygd opp rundt allerede etablerte miljøer i Alta sentrum, i Kunnskapsparken og Løkkeveien.

– Dette er helt i tråd med vårt ønske om å bli en stor, lokal leverandør med solid faglig kompetanse. Nå vil vi bistå med å gi pasienter et tilbud i spesialisthelsetjenesten, sier Davidsen.

Han legger ikke skjul på at det er nå den store jobben begynner, jobben med å få alt på plass.

– Det er sånn når man får et stort anbud. Det er nå jobben begynner, sier han.

Spesielt ivrige

Både Per Erik Davidsen og Trude Rød er helt spesielt opptatt av å videreutvikle Finnmarkskollektivet. Ikke bare når det gjelder rusbehandling og den siste fasen av det, men også innenfor andre fagområder som kan bidra til å hjelpe folk på en bedre måte, hjelpe flere og ikke minst som kan utvikle fagmiljøet de jobber i.

– Et enda større fagmiljø vil kunne bety at vi blir enda flinkere til de jobbene vi gjør fra før av, forteller Rød.

Hun forklarer noe av motivasjonen for den ekstra satsingen:

– Da vi startet opp igjen bestemte jeg meg for å finne nye veier for bedriften slik at vi hele tiden skal ha fokus på faget og kunne tilby flere tjenester, sier Rød.

På sikt håper de at de skal kunne tilby enda flere tjenester. Finnmarkskollektivet er i fullt driv mot fremtiden, det er det ingen tvil om.