Når alderen kommer snikende er det flere av oss som rammes av kroniske sykdommer, og her er sykdom i øyet intet unntak.

Selv om det er de to stærene vi hører mest om, er det «aldersrelatert maculadegenerasjon» (AMD, også kalt øyeforkalkning, red. anm) som er den mest vanlige årsaken til sterk synshemming hos personer over 50 år, ifølge Norges Blindeforbund.

Senker risikoen

Nå har Finnmark Øyeklinikk skaffet seg et nytt våpen i kampen for å holde sykdommen i sjakk.

– To store stuider, AREDS og AREDS2, er gjennomført i løpet av de siste 20 år. Konklusjonen står ikke til diskusjon; daglig inntak av antioksidanter og zink (AREDS2-blandingen) senker risikoen for utvikling fra moderat og til alvorlig AMD med hele 25 prosent, skriver Finnmark øyeklinikk i en post på facebook.

– Det har vist seg vanskelig å få AREDS2-medisin her i Norge, derfor har vi besluttet å selge det fra klinikken. Vi har tatt inn et parti av engelske tabletter som inneholder den nøyaktige, anbefalte døgndose fra AREDS2-studien. Tablettene selger vi for nøyaktig det samme som vi kjøper dem inn for, pluss moms, skriver klinikken.

Viktig medisin

Overfor Altaposten utdyper ansvarlig lege Svein Erik Thomassen dette:

– Vi er ikke apotekere, og skal ikke tjene penger på medisin. Jeg er usikker på om vi har lov til å tjene penger på medisin eller ei, men det er ikke det viktige her. Vi anser dette for å være viktig medisin som bør tilbys i Finnmark, derfor tar vi dette inn, sier han.

– De to AREDS-studiene vi refererer til er store, vel ansette studier som publiseres i store øye-journaler. I andre land sees det på som malpraksis å ikke tilby pasienter med denne lidelsen slik medisin, eventuelt gjør dem klar over at dette finnes. Men slik er det ikke i Norge. Her selges ikke denne medisinen med støtte fra staten, forklarer han.

Fjernet kreftfare

Selv tror han dette handler om at den første generasjon AREDS-medisin havnet i unåde hos norske myndigheter:

– Denne inneholdt betakaroten, et sterkt antioksidant. Studier viste at pasienter som var røykere eller som hadde vært røykere kunne få forhøyet sjanse for å utvikle lungekreft grunnet betakarotenet. I AREDS2-medisinen er betakarotenet fjernet og erstattet med andre stoffer (lutein og zeaxanthin, ifølge amerikanske National Eye Institute, red. anm) som gir samme beskyttelse uten å gi forhøyet risiko for lungekreft. Som lege har jeg lov til å ordinere nærmest hva jeg vil, såfremt det er vitenskaplig dokumentert at medisinen virker, og de to AREDS-studiene er i så måte helt klare.

– For vår del handler dette uansett om at de som får forkalkninger i øynene skal bevare synet lengst mulig. Det er vårt absolutte mål. For oss er det en service overfor befolkningen, og klinikken tjener ikke en krone på dette. AREDS-2 preparatet kan kjøpes fra resepsjonen i klinikken. Vi sender det ikke i posten, sier Thomassen før han avslutter:

– Dette er ganske viktig, og jeg vil gjerne at dere deler dette med dem som har AMD-pasienter i familien sin.