I flere år har elevene på Alta videregående skole forsøkt å få en dialog med skoleledelsen om en ordning for kildesortering av søppel og retur av flasker.

– Nok er nok, mener elevene Thomas Kristensen i AUF, Elisabeth Myrland i elevrådet og Madelén Guttormsen i Natur og Ungdom.

– Veldig dårlig

– Skolen er en arbeidsplass med over 1.200 ansatte og elver. At de ikke har klart å fikse et ordentlig kildesorteringssystem eller pantesystem, så ser det veldig, veldig dårlig ut for skolen. Det er jo så enkelt å få i stand. Vi elever har vært engasjerte i mange år, men ledelsen har ikke gjort noe, sier Kristensen.

– Vil elever sortere dersom dere får et system for det?

– Vi lærer å kildesortere hjemme, hvorfor kan vi ikke gjøre det på skolen også, poengterer Kristensen.

– Elevrådet har jobbet med dette i mange år og det har vært en av de viktigste sakene vi har tatt opp. Men det blir ikke gjort noe med fra skolens side. Argumentet skolen kommer med, er at det blir for dyrt å kildesortere. Dette stemmer ikke, for ifølge Vefas så er det mye, mye billigere å kildesortere enn å levere blandet avfall. At det er for dyrt, og komplisert er derfor bare tull, mener Myrland.

– Det er veldig trist at det ikke er gjort noe med. Folk har lyst til å kildesortere og lyst til å pante, skyter Guttormsen inn.

Setter pris på engasjement

Til Altaposten sier rektor ved Alta videregående skole, Inger Persen, at hun setter pris på at ungdommen er engasjerte i miljøpolitikk.

– Det lover godt for fremtiden, sier hun.

– Elevene mener at skolen ikke gjør nok for miljøet, kjenner du deg igjen i det?

– En av utfordringene har vært at kommunen tidligere ikke har tatt imot kildesortering fra bedrifter. Videre vil jeg oppfordre elevene til å bruke elevdemokratiet til å fremme denne saken videre. Vi har bedt elevrådet om å drøfte med klassene hvilke saker de ønsker at skolen skal prioritere å jobbe med. Dersom de fremmer saken gjennom elevrådet, så lover jeg at å følge den opp, sier Persen.

– Vi ønsker å være et miljøfyrtårn og  være en foregangsskole i forhold til miljø, avslutter hun.

Rektor Inger Berit Persen. Foto: Bjarne Krogstad / arkiv