Det var fredag 13. oktober at 8.klassingene ved Sandfallet ungdomskole hadde friluftsdag ved Alta folkehøgskole. Om det ble en suksess?

– Dagen var helt fantastisk og gjennomgangstonen fra elevene var: «Det her er den beste dagen», forteller lærer ved Sandfallet, Rita Hansen.

BLINK: Sondre F. Johansen fikk prøvd seg med geværet. Foto: Josefine

Hun forteller at samtlige elever storkoste seg – og ikke minst var dagen gull verdt for elever som kanskje ikke mestrer det å sitte ved skolepulten like godt.

– Her fikk alle vist hva de kan og mestrer. Det er jo ikke nødvendigvis slik at de som er flinkest i matte og norsk, også er de som er flinke til å klatre og skyte på blink. Så her fikk man se hva som bor i de enkelte elevene, fastslår læreren.

Hun er veldig imponert over opplegget til folkehøgskolen, som hadde lagt til rette for en rekke aktiviteter. Elevene fikk prøvd hundevogn, skyting, førstehjelp, rappellering, klatring og matlaging. I tillegg var det mange spennende quizer, som de fikk brynt seg på.

– Det var  virkelig super reklame for folkehøgskole, mener Hansen, som sier at samtlige ble kollektivt forelsket i de ni valpene ved skolen.

SØTNOSER: De mange små valpene sjarmerte Eirun Lyngedal og de andre elevene trill rundt. Foto: Mari Døviken

Lars Krempig er lærer ved Alta folkehøgskole og han synes det er stas å ta imot elever fra byen.

–  Vi synes det er veldig hyggelig å bli sett på som en ressurs og har nå for andre året på rad arrangert en aktiv dag for elever ved Sandfallet. I flere år har vi arrangert friluftsdag for barneskolene i Alta her oppe på Øytun, men for to år siden fikk vi en utfordring fra skoleledelse i Alta kommune om vi ikke kunne lage et tilsvarende opplegg for ungdomskoleelever, så det har vi gjort.

I tråd med læreplanen

Krempig er ganske imponert over elevene, som startet dagen med å sykle opp til skolen.

– Vel fremme ble de tatt imot i gymsalen, hvor de fikk høre hva en folkehøgskole er og hva vi her på Alta folkehøgskole har fokus på, sier Lars.

For å gjøre friluftsdagen mest mulig matnyttig, har skolen laget et opplegg som kan være i tråd med læreplaner for skoletrinnet, samt nye, spennende aktiviteter og kunnskap.

– Vi hadde laget til fem ulike poster som alle elevene gikk innom i puljevis. En god, lang bållunsj fikk vi også tid til, sier han.

SAMHOLD: Det sosiale stod i fokus under friluftsdagen. Foto: Lars Krempig

Rita Hansen mener en slik dag sitter i elever og lærere lenge etterpå.

– Ja, vet du det tror jeg. Det gjør noe med det sosiale og hele dagen var preget av en god tone. Jeg hørte ingen som klagde på at de frøs eller at de ville hjem. Alle var glade, og alle fikk til noe, sier læreren, som håper samtlige elever ved skolen får oppleve en slik dag.