Det foreslåtte budsjettet vil nemlig gi store selskaper som Telenor og Statkraft en skattegevinst, og kommuner som Alta en tilsvarende skattesmell. Det bekrefter Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen. Har foreløpig ikke har fått noen sikre prognoser fra eiendomsskatteavdelingen på hva lovendringen betyr i kroner og øre i skattetap.

– Vi har ikke et nøyaktig tall, men vil utgjøre et inntektstap i intervallet mellom fire og seks millioner kroner i 2018, klargjør Hansen.

Taper 10 mill.

I Statsbudsjettet foreslår regjeringen å fjerne eiendomsskatt på produksjonsutstyr og installasjoner i verk og bruk. Vannkraft, vindkraft og anlegg som skattlegges under særskattereglene for petroleum omfattes ikke av forslagene. Dermed blir Alta Kraftverk fortsatt beskattet som tidligere.

Skattetapet kan altså i 2018 komme opp mot seks millioner kroner, men kan fort gi et framtidig årlig tap på over 10 millioner kroner. Årsaken er 420 kV-linja og den gedigne trafostasjonen på Skillemo ikke kan skattlegges. slik Alta kommune har forutsatt. Anslag tilsier at uten endringene som regjeringen har lagt inn i statsbudsjettet, ville Statnetts installasjoner og linjer i Alta kunne plusset på ytterligere fem millioner kroner i framtidige årlige inntekter for kommunen.

Første steg

Spørsmålet er om årets endringer er første steg i en full nedbygging av eiendomsskatten. Nestleder Per Sandberg i Frp sa til Altaposten før valget at Frp har et klart mål om å fase eiendomsskatten fullstendig ut.  Han bekreftet at det ikke lå noen forutsetning om at  kommunene skal kompenseres for tapet av disse inntektene. For Alta kommune utgjør eiendomsskatten rundt 50 millioner kroner årlig.

– Eiendomsskatten er utrolig viktig for Alta kommune. Det vil være umulig å erstatte den over natta om den skulle forsvinne, er rådmann Bjørn-Atle Hansens reaksjon.

Drifter fem skoler

I valgkampen var regjeringspartner Frp klar og tydelig. «Frp går til valg på å avskaffe eiendomsskatten», het det på plakater og i brosjyrer under valgkampen, ofte med partileder Siv Jensens ansikt som garantist. Lokalt har SV og Tommy Berg vært rådmannens sterkeste støttespiller for å øke eiendomsskattesatsen for verker og bruk, og samtidig unngå å øke satsen for boliger og fritidseiendommer. SV har ønsket å hente inn «skatterabatten» Statkraft/Alta Kraftverk fikk i 2009 da kommunen endret skatteregimet.

– Med debatten om skolestrukturen friskt i minne. Altas eiendomsskatt på 50 millioner er nok til å drifte fem seks av kommunens grunnskoler. Med et tap på 10 millioner kroner, som vi nå ser som en følge av regjeringens fritak av skatteobjekt, snakker vi om drift av to skoler. Regjeringen tar altså fra kommunen for å gi pengene til Statnett og andre store pengemaskiner, påpeker Berg og legger til:

– Jeg håper Frp i kommunestyret er ærlig nok til å innrømme at dette er veldig usosialt  og medfører konsekvenser som vil ramme våre innbyggere hardt.

FRP-POLITIKK: Tommy Berg plasserer ansvaret på blå side for at Alta kommune taper 10 millioner kroner i eiendomsskatt. Foto: Jarle Mjøen / arkiv