Beskjed om 12 ukers ekstra behandlingstid ga husbyggere sjokk. Nå starter de opp uten byggetillatelse.

Altaposten har fått henvendelser fra fortvilte husbyggere, som ikke får svar på byggesøknaden fra Alta kommune. I september kom det på toppen av det hele et brev om at det ble 12 ukers ekstra behandlingstid.

– Vi skulle fått svar i sommer. I september kom dette brevet, fortviler husbyggeren.

SKAL IKKE VÆRE: – Det er bare to måter å gjøre byggesøknadene på. Enten er det tre uker eller så er det 12 ukers behandlingstid, sier Trond Inge Heitmann. Foto: Jarle Mjøen

Reagerer på brev

I brevet står det at søknaden vil bli behandlet innen 12 uker fra dagens dato i brevet, som er en dag i midten av september. Dette får husbyggeren til å reagere. Når de endelig får svar etter to måneder, er det 12 ukers ventetid. Etter det Altaposten har grunn til å tro, skal dette standardbrevet være sendt ut til mange.

– Forvaltningslovens bestemmelser sier at hvis vi ikke kan svare innen tre uker, skal vi sende ut et skriv og antyde hvor lang tid det tar. Dette er også en orientering til søker om at søknaden er mottatt, sier Trond Inge Heitmann, virksomhetsleder for byggesak og oppmåling i Alta kommune.

Sendte feil brev

Han medgir at det må handle om en feil.

– Hvis et slikt brev har gått ut fra oss, så er det feil. Slikt skal ikke skje, sier Trond Inge Heitmann, når han får se brevet.

Nå vil han ta det opp internt.

– Dette skal ikke skje. Jeg vil følge det opp så det ikke skjer på nytt, sier han.

– Hva vil du gjøre med de feile brevene som er sendt ut?

– Vi må sjekke det opp, og se om det gjelder flere. Så vil vi behandle det ut fra den måten som det skal behandles på, ikke som det står i brevet. Vi tar søknadene så fort som overhodet mulig, sier han.

– Hva vil du si til disse husbyggerne?

– Jeg må bare beklage at det har gått ut et brev med feil tekst fra oss. Det er gjort en feil, og vi beklager. Vi er ikke feilfrie. De kan godt ta kontakt med oss, så vil vi ordne opp i det. Hvis det var slik at vi ikke kunne ha behandlet saken etter tre ukers-regelen, så måtte vi ha klarlagt hva som var feil med søknaden deres. Et slikt brev skulle aldri ha blitt sendt ut, sier han.

Heitmann vil nå sjekke med mottakskontrollen på kommunen, da han ser at uansett svar så burde det ha vært sendt tidligere.

Mistet en ansatt

I vår mistet byggesaksavdelinga en stilling. På grunn av innsparing er denne ikke erstattet, noe som har gitt større arbeidsbyrde. Men Heitmann har klart å omrokere.

– Da en ansatt på oppmåling sluttet i sommer, flytta jeg stillinga til byggesak. Den stillinga ble besatt for 14 dager siden, forklarer virksomhetslederen.

Fortvilt husbygger

For husbyggeren som har fått brev om at tidsbruken gjør at de kan starte opp, har gjort akkurat det. Men å bygge «på eget ansvar» som det står i brevet, er skremmende.

– Vi har begynt bygginga. Og vi aner ikke hva som kan skje. Det føles veldig usikkert når man må begynne å bygge uten at saken er behandlet. Hva hvis de etterpå finner noe feil? Om det for eksempel var noen kabler i grunnen som ingen visste om?

Den ulykkelige husbyggeren forteller at kommuneansatte har vært veldig hyggelig hver gang de har tatt kontakt. Det er bare det at saksbehandlinga tar så altfor lang tid.

90 saker etter ferien

Heitmann liker ikke situasjonen.

– Vi ønsker jo at det skal ta kortest mulig tid. Da vi kom fra ferie, hadde vi 90 saker. Fortsatt har vi mellom 40 og 45 saker som ikke er behandlet, forteller han.

  – Var dere fortvilte da dere ikke klarte å ta unna?

– Det er ikke unormalt at det er mange saker etter ferien, men trykket er stort og mange bygger på og utvider, sier han.

Spesielle saker

Heitmann forklarer at det alltid er noe med de søknadene som gjøres om fra tre til 12 ukers behandlingstid.

– Når alt er i orden, og det ikke foreligger dispensasjoner, så åpner loven for at de kan starte bygging etter tre uker. De som har fått beskjed om at det tar 12 uker, har noe som mangler. Da er det ikke en helt ordinær byggesak, sier han.

Da er bygget i strid med reguleringsplanen eller lignende.

– Jeg har gått inn og sjekket to saker nå, og ser at i begge sakene er det forhold som er i strid med gjeldende plan, sier han.

Husbyggerne vi har vært i kontakt med er uenige i konklusjonen. De har fått svar om at det ikke er noe spesielt, men at det likevel tar 12 uker fra datoen i september.

Ta kontakt

Heitmann sier de får en del henvendelser fra folk som etterlyser byggetillatelse. Men det er ikke alltid kommunens feil.

– Alle som skal bygge må ha en profesjonell utbygger. Det hender at denne ikke har sendt inn søknaden ennå, eller at det er feil ved den, forteller han.

Ellers oppfordrer han folk til å ta kontakt.

– Jeg setter pris på at folk tar kontakt med meg eller fagansvarlig Ann Elisabeth Karlsen, dersom det er noe konkret. Vi ønsker å yte den beste servicen vi kan, men innser at vi ikke alltid klarer å ta unna, sier han.

Han oppfordrer utbyggere til å bruke den ekstra ventetiden fornuftig.

– Vi liker ikke å måtte gi beskjed om at det mangler noe, like før de 12 ukene er gått. Mye kan unngås dersom søker kan bruke denne tida på å sjekke om alt er riktig, sier han.

Mange søknader i året

– Husk at vi har 700 saker i året. Det er bare å se seg rundt, det bygges veldig mye, sier han.

– Kan dere ikke bare jobbe overtid noen kvelder og ta unna litt?

– Vel, det kan du si. Noen skal jo betale den lønna også, sier Trond Inge Heitmann.

Imens har husbyggeren vi var i kontakt med, gått i gang med sitt prosjekt for å få gjort mest mulig før vinteren virkelig setter inn.

– Vi har begynt å bygge og håper på det beste, sier husbyggeren til Altaposten.