150 gjester feiret tiårsjubilanten Sisa med kulturløype, teater, foredrag og festmat.

Onsdag kveld feiret Sisa Kultursenter seg selv på en måte som viste et tverrsnitt av hva denne unike kulturinstitusjonen har utviklet seg til gjennom ti år, og ønsker å fremstå som. Gebursdagsfesten startet med et fakkeltog gjennom sentrum av Bossekop. Langs løypa passerte de rundt 150 deltakerne en hel rekke poster som speilte sisa-typiske aktiviteter og kulturlivet i Alta. Tverrelvdalen Skole- og Ungdomskorps, Alta Gladsang, Alta Jentesmell og Alta Kvenforening var bare noen av innslagene underveis. På siste stasjon oppsummerte de koftekledde ungdommene Mina Jonas og Ingunn Halvari spaserturen.

– Alta har vært og er et samfunn i stadig forandring. Vi er stolte over nordlyset og skiferen. Alta er oss, sa Mina og Ingunn, stående på en haug med solid altaskifer, og med flakkende nordlys over seg.

Magisk og alvorlig

Festen fortsatte i tinehallen på skiferkaia. Alta videregående skoles dramaelever fremførte et spenstig og høyaktuelt teater- og dansestykke med tittelen «Benken». Forestillingen kretset rundt temaene utenforskap, ekskludering og ensomhet i dagens samfunn. Tekstene på norsk, engelsk og samisk hadde elevene skrevet selv, og koreografien var ved Tone Nilsen-Bie og Maria Landmark. En sparsommelig, men effektiv scenografi som var laget av skolens byggfag-elever og -lærer, skiferhallens industrielle nakenhet og den smått magiske lyssettingen satte en ekstra spiss på en særdeles velspilt forestilling med alvorlig budskap og rom nok for tolkning.

Drapssak i Bossekop 1944

Kjell E. Bjørnæs fra Bossekop holdt et bildeforedrag om Bossekops historie de siste 150 år. Den røde tråden i Bjørnæs fortelling var Ragna Therese Wiig (1885 – 1944) som drev Frøken Wiigs Hotel i Skaialuft frem til hun ble brutalt drept på hotellet sitt. Bjørnæs la vekt på hvordan angst og utrygghet, mistenksomhet og angiveri, bombing, synet av russefanger og ikke minst tvangsevakueringen gjennomsyret livet til altaværingene under krigen.

– På mange måter har disse hendelsene og fortielsen etter krigen satt dype, psykiske spor hos altaværingene helt frem til vår tid, sa Bjørnæs. Uten å nevne det konkret, satte han situasjonen til dagens flyktninger og asylsøkere i Alta, som står for en betydelig del av aktiviteten på Sisa, og som var tallrikt til stede i skiferhallen, i et aktuelt perspektiv.

Koke suppe på en spiker

For øvrig ble det servert mat, kaker og kaffe, og det ble lest opp bursdagshilsener fra sisavenn og sosialantropolig Thomas Hylland Eriksen og fra leder for Sisas interimsstyre i 2007, Hanne Rosenberg. Dagens styreleder, Hege Igeland, holdt en feiende flott tale til tiårsjubilanten der hun poengterte at Sisa har perfeksjonert kunsten å koke suppe på en spiker.