Nylig sikret Stim Nettverket AS seg en leieavtale på 175 kvadratmeter næringsareal i Gjensidigegården. Møbler er på vei og skal monteres, males og flikkes, bygges og pyntes og innredes for å skape et helt spesielt miljø i de noe slitne lokalene her.

Her skal nemlig selskapet bygge opp et moderne, kreativt kontorfellesskap spesielt myntet på små gründerbedrifter, uansett bransje.

Tilretteleggere for kreativiteten

Tanken bak Stim har fått modnet i rundt et år. Det hele startet med at en gruppe av byens kreative sjeler satte seg ned og kastet rundt seg med ideer.

– Dette har kokt ned til at vi ønsker å skape et arbeidsfellesskap som legger til rette for andre gründere, ved å tilby enten faste kontorlokaler eller sitteplasser uten navnelapp, samtidig som vi tilbyr de nødvendige støttefunksjoner, sier styreleder og daglig leder Nicolai Lopez.

Herunder ligger både wifi, møterom og andre kontorfunksjoner så vel som kantine og mulighet for å arrangere sosiale happenings, kursvirksomhet og annet.

– Målet er at vi legger til rette for at det kan vokse fram et kreativt miljø her, som alle leietakerne kan nyte godt av. Vi vil også tilby en «lounge», der personer i allerede etablerte selskap vil få tilgang til det kreative miljøet, delta på workshops og annet – men uten fast sitteplass i lokalene.

Konkurrerer med hjemmekontoret

Flere av eierne bak Stim har vært gjennom prosessen selv. Det er gjerne ens eget hjem som fungerer som arbeidsplass.

Enkelte jobber gjør det mulig å arbeide fra både sofakroken og kafébordet. Det er disse Stim skal overta for:

– Vi kjenner til hvilke feller man kan gå i som gründer. Det er lett å la seg distrahere, samtidig som slike miljø ikke nødvendigvis innbyr til omgang med andre gründere. Du blir lett alene hjemme, og det er lett å bli forstyrret på kafeen. I et arbeidsfellesskap der alle har som mål å bygge sin egen bedrift «ut i den store verden» blir impulsene helt annerledes, mener Lopez.

Tror på Stim

Til sammen tilbys det i første omgang plasser til rundt 15 personer tilhørende små gründerbedrifter. Lopez og to av de andre Stim-eierne Torgeir Ekeland og Tommy Sarilla tar alle sine små foretak inn her.

En som allerede har valgt å bli med på Stim-prosjektet, er fotograf Marie Louise Somby. Hun liker grunntanken bak Stim:

– Jeg har hatt mitt fotostudio på Parksenteret i to år, i fellesskap med Karine Pedersen i Arktisk Design. Karine er mye ute på jobber, og jeg har kjent på det at det føles ekstra godt de gangene vi har vært to på kontoret samtidig. Da jeg fikk vite mer om Stim fant jeg ut at dette var noe for meg – jeg fikk umiddelbart trua på dette. Bare det å ha et fellesskap rundt seg ser jeg stor verdi av, for man blir ofte alene som gründer, sier Somby.

Spredning i porteføljen

Selv om flere av eierne bak Stim har begge beina godt plantet i kulturnæringer, understreker de at de jakter etter mangfold:

– Det er viktig å understreke at vi ikke rendyrker etter bransje – det er eksempelvis ikke «bare kulturbedrifter» som skal inn her. Vi går heller ikke i konkurranse med Klekkeriet, vi håper Stim skal være «neste steg» etter Klekkeriet. Det eneste er at vi ønsker en miks av bransjer og næringer, derfor må det søkes på plass hos oss. De som ønsker seg inn må også ha et visst ambisjonsnivå, sier trekløveret.

Leieprisen tenkes satt til et nivå som er levelig for nyoppstartede bedrifter, men fortsatt så høyt at Stim genererer inntekter.

– Det skal være økonomi i dette for Stim også. Vi må betale leia til gårdeier Nordlysbyen Eiendom, og skal generere overskudd som gjør oss i stand til å utvikle Stim videre, sier de.

Har allerede nye planer

For til tross for at åpningen av Stim ikke finner sted før i november, skorter ikke på planer, ideer og tanker om framtiden allerede.

På utsiden tenker grupperingen å etablere et uteområde, en liten privat park – eller hage om du vil. Lokalene i front, der Gjensidige i sin tid holdt til, står akkurat nå ledige og kan i framtiden bli noe Stim-relatert med mindre Jonas Haugen og Nordlysbyen Eiendom ikke får leid dette ut i mellomtiden.

Og i bomberommet i kjelleren ligger det store muligheter knyttet til eksempelvis film og foto, mener gründerne selv.

– Men hva det blir til må vi ta etter hvert. Målet er at vi nå skal skape noe som bedriftene selv føler det er nyttig å være med på. Vår bedriftside er å tilby kontorplasser til de kreative hoder, i et moderne lokale midt i sentrum med alle nødvendigheter sørget for og med kreative kolleger i et herlig fellesskap, uten at du trenger å betale skjorta, oppsummerer største eier Tommy Sarilla.

SENTRALT: I Gjensidigegården, med inngang fra nord under de gamle Ishavskraft-skiltene på bildet, skal Stim etablere sitt kontorfellesskap. Foto: Tom Skoglund