Etter å ha funnet opp og presentert en helt ny og ifølge dem selv banebrytende, antistatisk fôrslange for oppdrettsnæringen (se faktaramme) har plastrørprodusenten Arges jobbet for å sikre patent på oppfinnelsen. Patentstyret falt først ned på at oppfinnelsen var av en slik art at bedriften skulle få patent på denne, men avgjørelsen ble påklaget.

5. oktober, halvannet år etter at klagen kom, har Patentstyret snudd og omgjort eget vedtak.

Motsatt konklusjon

Arges-direktør Bjørnar Bull legger overfor Altaposten ikke skjul på at han er både overrasket og skuffet. Overraskelsen skyldes at det i klagebehandlingen ikke er fremkommet nye momenter, ifølge han.

– Patentstyret har kommet til motsatt konklusjon nå, i forhold til da vi fikk patent. Og det har man gjort uten at det er kommet nye momenter eller er fremlagt nye dokumenter i saken. Vi stiller oss veldig undrende til dette, sier han.

Likhet?

Det springende punkt synes å være at det allerede er oppfunnet et plastrør med elektrisk ledende indre del, til bruk i forbindelse med sprøytelakkering. Til tross for at dette røret må kobles til jording via kabler knyttet til rørets endepunkt, mens Arges-patentet leder den elektriske ladningen ut i sjø gjennom en langsgående perforering av ytterrøret og selve kjernen dermed kommer i direkte kontakt med jord, konkluderte Patentstyret i klagerunden med at disse rørene i realiteten var bygget på samme prinsippet. Dermed kan det ikke tas patent på Arges-røret.

– Saken har trukket ut i tid, og vi har brukt mye tid og ressurser på patentsøknaden. Det er ikke enkelt å få patent på tekniske løsninger i dag, det vitner også vår sak om, sier Bull.

Duket for omkamp

Hva som skjer nå vil ikke Bull forskuttere.

– Vi er nødt til å gå i nærmere dialog med Patentstyret for å forstå begrunnelsen bedre, før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre. Til tross for mange gjennomlesninger av avgjørelsen sliter vi med å forstå hva de mener.  Ved å få patent på oppfinnelsen vår følte vi at vi ledet 1-0 kampen gjennom. Så kom det en tvilsom dommeravgjørelse på overtid. Vi føler akkurat nå at vi har tapt en kamp, men det er duket for omkamp.

Blant de som har trua på at en omkamp kan nå fram, er patentfullmektig Rikard Mikalsen i Zacco AS, som blant annet har patentprosesser som sin spesialitet:

– Min umiddelbare vurdering, uten å kjenne saken svært i detalj, er at det kanskje ikke er usannsynlig at en klage vil kunne føre frem. Arges vil kunne gjøre justeringer i klageprosessen og jeg ser at hoved-motholdet som avgjørelsen bygger på ikke er direkte oppdretts-relatert, men rettet mer generelt mot transport av pulverformig medium. Kanskje vil man ved å spisse ordlyden mer mot oppdretts-relaterte aspekter kunne «komme rundt» dette motholdet, skriver han til Altaposten.

«Verdiløst» patent?

Men samtidig som Bull og Arges synes det er trist at patentet kan glippe, har perioden etter at bedriften fikk innvilget patent vært en øyeåpner for dem. Konkurrentene har nemlig kopiert hemningsløst, og lansert «egne» antistatiske foringsrør.

– Man kan sånn sett spørre seg hvilken verdi et slikt patent reelt sett har, sier Bull.

Patentfullmektig Mikalsen påpeker at konkurrentene som følge av bortfallet av patentet kan lansere konkurrerende produkter som bruker den samme løsningen som «Arges-røret».

– Uansett utfall av patentsaken er det vi som løste problemet med statisk elektrisitet i fôrslanger. Det er vi stolte av, vi har fortsatt stor tro på produktet og skal videreutvikle dette, sier Arges-direktør Bull til slutt.

  • Altaposten har vært i kontakt med Patentstyret for en kommentar, dette var ikke på plass fredag. Vi vil komme tilbake med dette senere.